Vlnr ds. Wim Blanken, diaken Roos Weetink en ouderling Joke Bekkenutte in de ‘Oude Calixtus’. Foto: Theo Huijskes
Vlnr ds. Wim Blanken, diaken Roos Weetink en ouderling Joke Bekkenutte in de ‘Oude Calixtus’. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Startzondag Hervormde Gemeente op 1 oktober

Algemeen

'Onze Kerk, daar zit muziek in!'

Door Theo Huijskes

GROENLO - De zogenoemde startzondag oftewel het begin van een nieuw kerkelijk seizoen van de Hervormde Gemeente Groenlo vindt plaats op zondag 1 oktober. Het voor deze, in de statige 'Oude Calixtus' te houden samenkomst is het thema 'Onze Kerk, daar zit muziek in!' uitgekozen. De Groenlose Gids sprak met ds. Wim Blanken, diaken Roos Weetink en ouderling Joke Bekkenutte over het doel en de achtergronden van deze zondag.

Onder het genot van een kop koffie en een stuk appeltaart krijgen we daarbij te maken met enerzijds vrolijke gezichten en anderzijds enigszins bezorgde gezichten. Het vrolijke aspect heeft te maken met het feit dat men uitkijkt naar de eerste zondag in oktober. Het negatieve aspect is het gegeven dat ook deze kerk te maken heeft met een terugloop van bezoekers. Men maakt zich zorgen over de vraag of de kerkgemeenschap zichzelf in de toekomst nog kan bedruipen. Desalniettemin is men goed gehumeurd en er helemaal klaar voor om de startzondag gezamenlijk en in een goede sfeer te vieren. Of zoals ds. Wim Blanken het verwoordt: "Het thema voor dit jaar is niet voor niets gekozen. In elke godsdienst, ook in het christendom, speelt muziek een belangrijke rol. Een kerkdienst zonder muziek is ondenkbaar. En wat deze Hervormde Gemeente betreft, er zit hier letterlijk maar ook in overdrachtelijke zin veel muziek in de gemeenschap rondom de 'Oude Calixtus'. Daarvoor vormen wij met elkaar een bont, pluriform gezelschap."

Betrokkenheid is groot
Ondanks dat het kerkbezoek in een neerwaartse spiraal verkeert, blijft Roos Weetink optimistisch. "Het hebben van een kleine club, in dit geval een smalle kerkelijke gemeenschap, heeft ook weer zijn voordelen. De betrokkenheid onder elkaar is groot. Daardoor is er sprake van een grote mate van saamhorigheid, waardoor men te allen tijde elkaar kan en wil ondersteunen. Wij laten ons door de vergrijzing niet uit het veld slaan. Immers, geloof is toch duidelijk een beleving en waarom zou je dat niet kunnen verpakken in een boodschap voor al de jongeren binnen onze gemeenschap?" Volgens Joke Bekkenutte is daarom het uitverkoren thema voor de startzondag 2017 zo mooi. "Muziek is tijdloos. Muziek doet heel veel met ieder mens. Muziek begeleidt ons op onze levensweg, muziek draagt ons. Daarom wordt het op 1 oktober een leuke dienst voor jong en oud met na afloop een gezellig samenzijn." Aanleiding voor ds. Blanken om nog eens de nadruk te vestigen op het gekozen thema door daarbij te stellen dat er muziek zit in de kerk op het moment dat alle bij de kerk betrokkenen een hechte gemeenschap vormen.

Samenwerking met anderen
Het drietal Wim, Roos en Joke zegt wat het totale kerkelijke gebeuren betreft, helemaal open te staan voor samenwerking met andere gemeenten. "Vanzelfsprekend heeft kleinschaligheid haar bekoringen. Dit alleen al vanwege de daardoor geboden andere mogelijkheden en het intieme karakter van de verschillende activiteiten. Maar al we naar de toekomst kijken is dat niet de weg die wij moeten gaan", geeft Roos aan. Wim legt daarbij nog eens de nadruk op de laagdrempeligheid. Ik leg het uit in de zin van een nieuwe vorm van 'kerk zijn'. Daarbij moet je niet teveel stil staan bij het verleden, maar met inachtneming van de huidige ontwikkelingen toekomstgericht denken en werken. Zo hecht ik bijvoorbeeld veel waarde aan de zogenaamde taizévieringen, zoals er op woensdag 13 september nog één heeft plaatsgevonden in de RK Calixtuskerk, waar belangstellenden ongeacht leeftijd en aantal vrijblijvend aan kunnen deelnemen.

De startzondag op zondag 1 oktober, met veel muzikale en vocale invulling en omlijsting, vindt plaats om 10.00 uur in de 'Oude Calixtus'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant