De beide jubilarissen Gerrit ter Bogt (links) en Frans Harbers (rechts) met in het midden Wim Theloosen van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Foto: Theo Huijskes
De beide jubilarissen Gerrit ter Bogt (links) en Frans Harbers (rechts) met in het midden Wim Theloosen van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Vogelvereniging 'Kleur en Zang' bestaat 50 jaar

Algemeen

Jubilarissen Gerrit ter Bogt en Frans Harbers gehuldigd

Door Theo Huijskes

GROENLO - De vogelvereniging 'Kleur en Zang' uit Groenlo viert dit jaar het 50-jarig bestaan, oftewel het gouden bestaansjubileum. Een vereniging, die 45 leden telt maar door de jaren heen gezorgd heeft voor een bijzondere, onderlinge hechte band. Dit laatste was afgelopen zaterdag goed merkbaar toen de Grolse vogelclub het 50-jarige feest met enkele activiteiten omlijstte. En dit gebeuren vond plaats in het clubhuis van de vogelvereniging 'Kleur en Zang', sinds jaar en dag Café De Kroon.

'Kleur en Zang' in Groenlo is opgericht op 5 februari 1967. De vereniging is voortgekomen uit een fusie tussen de Nederlandse Kleurkanarie Club en de Algemene Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Het waren de beide voorzitters Johan Reith en Herman Schartman, die aan de basis stonden van deze fusie. Wat 'Kleur en Zang' betreft, werd de eerste voorzittershamer gehanteerd door Dirk Grooten, terwijl Bertus Oesterholt als eerste de secretarisfunctie bekleedde. Nu staat de vogelvereniging onder leiding van het dagelijks bestuur, bestaande uit Gerrit ten Barge (voorzitter), Harry Gebbink (secretaris) en Gerdo ten Barge (penningmeester en tevens ringcommissaris).

Volgens secretaris Gebbink komen de leden niet alleen uit Groenlo, maar ook uit Lichtenvoorde, Zieuwent en Beltrum. De jaarlijkse activiteiten bestaan met name uit het deelnemen aan tentoonstellingen, waarbij de meeste aandacht uitgaat naar de eigen clubtentoonstelling in de maand november. Daarnaast wordt er door verschillende leden deelgenomen aan tentoonstellingen her en der in het land, maar ook aan de Nederlandse en zo nu en dan zelfs aan Europese en Wereldkampioenschappen.

Jubilarissen
Centraal tijdens het jubileumfeest stond een tweetal huldigingen. Zo werd Gerrit ter Bogt in het zonnetje gezet omdat hij 50 jaar lid is van 'Kleur en Zang'. Gerrit ter Bogt heeft door jaren heen met name bekendheid genoten vanwege het kweken van tal van grote parkieten, zoals valkparkieten. Naast Ter Bogt viel ook Frans Harbers een huldiging ten deel. Dit omdat hij 40 jaar lid is van 'Kleur en Zang'. Harbers heeft reeds tal van functies binnen de vereniging bekleed en is nog steeds actief. Zo is hij een gerenommeerd keurmeester en zit als afgevaardigde in het streekbestuur van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Verder kweekt hij diverse rassen kanaries en postuurkanaries en heeft daarin inmiddels een dergelijk hoog niveau bereikt dat hij begin dit jaar in Spanje nog een wereldkampioenschap in de wacht sleepte. Naast voorzitter Gerrit ten Barge van 'Kleur en Zang', die beide heren tevens een boeket bloemen en een pennenset overhandigde en Gerrit ter Bogt namens de vereniging benoemde tot Erelid, werden beide jubilarissen ook toegesproken door Wim Theloosen, voorzitter van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers, die de beide leden tevens met een bondsspeld verblijdde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant