Onder het toeziend oog van René Hoijtink (rechts) en Johan klein Gunnewiek (links) ondertekent Leo Adriaanse het certificaat. Foto: Theo Huijskes
Onder het toeziend oog van René Hoijtink (rechts) en Johan klein Gunnewiek (links) ondertekent Leo Adriaanse het certificaat. Foto: Theo Huijskes

Grolse Wanten op lijst Nationaal Cultureel Erfgoed

Algemeen

GROENLO - 'Het Grolse Wanten Breien' is officieel opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Ergfgoed. In de 'rode stip' van de inmiddels nationaal populaire Grolse Want, te weten het Stadhuis in het Vestingstadje Grolle, werd zaterdagmiddag onder grote belangstelling het bijbehorende certificaat ondertekend door Leo Adriaanse, hoofd van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, René Hoijtink, wethouder van de gemeente Oost Gelre, en Johan klein Gunnewiek, voorzitter van de Sociëteit Grolse Wanten.

Door Theo Huijskes

Wethouder René Hoijtink, geboren en getogen Grollenaar, toonde zich supertrots dat hij als vertegenwoordiger van het gemeentebestuur het certificaat mocht mede-ondertekenen. "Ondanks dat de Grolse Wanten met name worden gedragen door de Grollenaren zijn ze inmiddels nationaal en internationaal beroemd. Dit is mede te danken aan het feit dat wij hier een herensociëteit hadden, die de wanten weer op het netvlies kreeg. Maar de desbetreffende heren was het nooit gelukt zonder al die Grolse breiende dames, die het voor elkaar weten te krijgen om het unieke patroon in allerlei creaties en kledingstukken te verwerken. Een cultuurschat die mensen verbindt en wij met ons allen moeten omarmen."

'Voesthandsen' of 'Schepershandsen'
Erik Mentink, lid van de Sociëteit, had het over een voor Groenlo feestelijke dag en deed in het kort verslag van de weg die is gegaan om de eervolle vermelding op de Erfgoedlijst gerealiseerd te krijgen. "Na een intensieve periode van twee jaar is het zover. Het is toch geweldig dat wij ons nu mogen meten met De Elfstedentocht in Friesland, de TT in Assen, maar ook met het Volksfeest in Winterswijk en niet te vergeten het Bloemencorso in Lichtenvoorde. Nu is het onze taak om de jeugd in Groenlo te leren breien en daarbij vervolgens de aandacht te vestigen op de speciale techniek van 'Het Grolse Wanten Breien'."

Collega-Sociëteitslid Rudy Koppelman dook in de geschiedenis van de Grolse Wanten om daarbij de breiprocedures te belichten. Hij haalde aan dat de vroeger Voesthandsen of Schepershandsen genoemde wanten altijd hetzelfde patroon hebben behouden. "Immers de ster stelt de Vestingstad Grolle voor met haar grachten en bastions en de rode stip vanzelfsprekend de plaats waar wij nu bij elkaar zijn, het monumentale stadhuis van Groenlo", aldus Koppelman, die tenslotte niet onvermeld liet dat de uit zeventien heren bestaande Sociëteit Grolse Wanten dit jaar het koperen jubileum viert. In het verlengde daarvan kreeg voorzitter Johan klein Gunnewiek een paar typisch Grolse klompen met daarop het patroon van de Grolse Wanten overhandigd.

Eigen stijl in Groenlo

Een vervolgstap in het kader van de opname op de Nationale Erfgoedlijst bestaat voor de initiatiefnemers uit het in Groenlo introduceren van een eigen stijl. Mentink en Koppelman daarover: "Zoals Winterswijk haar eigen 'Mondriaan stijl' kent en uitdraagt, willen wij in Groenlo een eigen 'Grolse Wanten stijl'. Gesprekken daarover met onder andere het gemeentebestuur, de Groenlose ondernemers en andere organisaties zijn gaande. Daarbij zullen een drietal uitgangspunten, noem het doelstellingen centraal staan en die zijn: een permanente expositie over de Grolse Wanten, een film en een doorlopende educatieactiviteit in de vorm van het de aanstormende jeugd leren breien."

Leo Adriaanse van het nationaal kenniscentrum juichte dit initiatief toe. "Het is namelijk niet alleen de bedoeling dat bepaalde tradities bij ons gemeld worden, maar ook dat deze voortgezet worden en telkenmale worden overgedragen aan een volgende generatie." Adriaanse had bewondering voor het feit dat de gemeente Oost Gelre met iets minder dan 30 duizend inwoners nu twee vermeldingen kent op de Nationale Erfgoedlijst. "Over geheel Nederland tellen wij inmiddels 130 vermeldingen en dan mag de gemeente Oost Gelre met twee vermeldingen, in dit geval Lichtenvoorde en Groenlo, zich gelukkig prijzen."

Foto: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant