Proeven van de kookkunsten van Nel Schellekens op de Naoberdagen.
Proeven van de kookkunsten van Nel Schellekens op de Naoberdagen. Foto: Kyra Broshuis

Overweldigende belangstelling voor eerste Naoberdagen

Algemeen

LIEVELDE - Volle parkeerweilanden, uitpuilende fietsenstallingen en zelfs speciaal vervoer van en naar het treinstation Lichtenvoorde-Groenlo. Erve Kots in Lievelde stond afgelopen weekend in het teken van de Naoberdagen. Duizenden belangstellenden kwamen af op de eerste editie van dit evenement.

Door Kyra Broshuis

Magazine komt tot leven
De makers van het magazine Naober (een blad dat zich focust op het oosten van het land) organiseren deze dagen voor het eerst en zijn blij met de enorme belangstelling: "Zoveel bezoekers, daar konden we alleen maar van dromen. We hebben natuurlijk ook ontzettend geluk dat het uitgerekend dit weekend prachtig nazomerweer is", zegt hoofdredacteur Marsha Walraven van Naober. "Het is een opstartend evenement en we hebben maanden aan voorbereidingen achter de rug. We hebben veel hulp gehad en het evenement staat als een huis." De organisatie heeft niet lang hoeven zoeken naar een geschikte locatie. "Voor ons was het direct duidelijk dat het hier, bij Erve Kots Lievelde, wilden houden. Dit is een prachtige locatie met het openluchtmuseum erbij. De sfeer hier is precies wat we willen en er is voldoende ruimte, een perfecte locatie."

100 standhouders
Het evenement is opgebouwd rond het zogenaamde Naoberplein. Daar kunnen de lezers van het blad kennismaken met de medewerkers en columnisten. Ook zijn er aansprekende geïnterviewden van de afgelopen jaren aanwezig voor een ontmoeting. Op het terrein staan ruim 100 standhouders met streekproducten variëren van eten tot tuinartikelen en van koffie tot brocante. Op het hoofdpodium wordt een gevarieerde programma gebracht met interviews, gezellige quizzen en uiteraard muziek. In de kooktent laat topchef Nel Schellekens de gasten zien én proeven wat zij kookt. 'Van kop tot kont' is het motto van deze kok; zij gebruikt alles van het dier. Verderop luisteren mensen aandachtig naar de verhalen, in het dialect, van de Dialectkring en Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. De mannen verzamelen zich bij de biersommelier die een bierworkshop aanbiedt.

Nog een keer
Het terras van Erve Kots zit vol mensen die bijna allemaal wel iets gekocht hebben op het evenement. Een echtpaar (78 en 81) uit Apeldoorn ('we zijn hier met de trein naartoe gekomen'), laat trots de aankopen zien: een keukenschort voor mevrouw en een waterelement voor in de tuin voor meneer. "Een kleintje maar, ik moet het wel mee kunnen nemen in de trein". Het echtpaar is lovend over de beurs: "Fantastisch georganiseerd. Ik hoop echt dat het nog een keer vaker gehouden wordt."

En dat gaat gebeuren. Marsha Walraven van Naober vertelt dat het een traditie gaat worden. "We weten nu al dat we dit volgend jaar weer gaan doen. Het moet een jaarlijks terugkerend evenement worden hier bij Erve Kots." Voor Ben Weenink van Erve Kots is de enorme belangstelling een verrassing: "Ik heb extra personeel ingezet. Het loopt vanaf de opening al storm. Prachtig dat het zo'n succes is."

De Groenlose Jachthoornblazers zijn ook aanwezig bij de Naoberdagen.
Genieten van muziek en interviews tijdens de Naoberdagen.
Zelf voor je friet zorgen op de Naoberdagen.
De mooiste dialectwoorden vind je op de Naoberdagen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant