De vloer van sporthal Den Elshof, die in het voorjaar van 2018 wordt vervangen. Foto: Theo Huijskes
De vloer van sporthal Den Elshof, die in het voorjaar van 2018 wordt vervangen. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Nog geen duidelijkheid over binnensportvoorzieninge

Algemeen

Het wachten is op de onderwijsvisie

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - In navolging van de eerder gehouden raadscommissievergadering, ging bij de raadsvergadering van deze maand alle aandacht van zowel de bestuurders aan de vergadertafel als de vele burgers op de publieke tribune uit naar een tweetal hoofdonderwerpen: sportboulevard Lichtenvoorde en binnensportvoorzieningen Groenlo.

Ten aanzien van de binnensportvoorzieningen in kern Groenlo werd de raad gevraagd om in te stemmen met de wijze en invulling van de stappen, die genomen moeten worden om tot realisatie van een vastgesteld streefbeeld te komen. Tijdens de commissievergadering werd er reeds een voorlopig standpunt ingenomen dat zolang er geen duidelijkheid is over het aantal toekomstige locaties voor het basisonderwijs in Groenlo, er ook nog geen besluit moet worden genomen over het aantal binnensportvoorzieningen, alsmede over de plekken waar deze gesitueerd zullen worden.
Het was met name de VVD, die bij monde van fractievoorzitter Bart Porskamp liet weten dat er verkeerde accenten worden gelegd, in die zin dat de gekozen afstemming op het basisonderwijs mogelijk over tien jaar kan zorgen voor een doodlopende weg. "Dat er voor de binnensportvoorzieningen sportoverschrijdend is gekeken en het onderwijs erbij betrokken wordt, vinden wij een goede zaak. Echter bij de conclusies en aanbevelingen van het onderzoek binnensportaccommodaties Groenlo valt te lezen dat een visie op het basisonderwijs is vereist om te kunnen bepalen welke binnensportvoorzieningen er naast een sporthal nodig zijn. Het blijft ons daarom bevreemden dat wij nu al wel over de binnensportvoorzieningen praten, terwijl de onderwijsvisie nog niet eens voorhanden is, laat staan in de gemeenteraad is besproken." De VVD-fractie vreest dat er straks geen weg meer terug is wanneer verenigingen uiteindelijk niet blij zijn met de gekozen koers. Porskamp: "Laten we niet vergeten dat de sportverenigingen de belangrijke partners zijn om de vitale samenleving te ontwikkelen. Daarbij is de sociale functie van de sportvereniging een belangrijke pijler in de vitale samenleving. Op deze manier worden de sportverenigingen in Groenlo uit elkaar getrokken, terwijl de gemeente in Lichtenvoorde juist voordelen ziet om verenigingen samen te voegen wat betreft accommodatie. Zie als voorbeeld de plannen voor een sportboulevard. De voor Groenlo gekozen route spreekt de sportvisie van deze gemeente tegen."

Goede samenwerking
Door alle fracties in de raad werd met betrekking tot de totale materie gepleit voor een goede samenwerking tussen de drie betrokken partners gemeente, onderwijs en sport. Carolien Sonderen van OOG vroeg zich daarbij wel af of er naast de nieuwe sporthal bij Marianum een tweede nieuwe hal nodig is wanneer over tien jaar Den Elshof wordt gesloten. Ook wilde zij graag weten of het uitgangspunt 'iedere basisschool moet een gymzaal hebben' geldt voor alle scholen in de gemeente Oost Gelre. Namens het CDA pleitte Yvonne Winkel voor een effectief gebruik van de sportvoorzieningen, te beginnen met de nieuwe sporthal bij Marianum. "De overige sportzalen moeten zo efficiënt mogelijk verdeeld worden, met het gevolg dat er ook van locaties gewisseld kan en moet worden." D66-woordvoerder Jerry van der Meulen hamerde erop om de burgers zoveel mogelijk bij het proces te betrekken, waardoor er een maximaal draagvlak wordt gecreëerd voor de uiteindelijke oplossingen.

Motie voor sporthalvloer
Met elf stemmen voor en acht stemmen tegen (CDA en Nieuwe Liberalen OG) werd er al wel een motie van de VVD aangenomen om alvast de vloer van sporthal Den Elshof versneld te vervangen. Bart Porskamp voerde daarbij de negatieve signalen aan, die de verenigingen aangegeven over de slechte kwaliteit van de huidige vloer. "Waarom de vloer niet nu al te vervangen wanneer de sporthal toch nog tien jaar dienst moet doen?", aldus de VVD-fractievoorzitter. Dit omdat de verenigingen dan de volle resterende tien jaar van een nieuwe vloer kunnen profiteren. Naar aanleiding van de aangenomen motie zal het college nu uiterlijk in februari 2018 met een concreet raadsvoorstel komen om de vloer versneld te vervangen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant