Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

De Libero | Een raadsvergadering in Oost Gelre

Algemeen Columns

Een raadsvergadering in Oost Gelre

Het is dinsdag 19 september 19.15 uur wanneer ik aanstalten maak om namens deze krant de raadsvergadering van de gemeente Oost Gelre bij te wonen. Tegen mijn vrouw de opmerking makende dat ik op tijd terug ben, dit omdat de vergadering slechts onderwerpen betreft die twee weken eerder in de commissievergadering al uitgebreid onderwerp van gesprek zijn geweest, stap ik op de fiets. In het stadhuis van Groenlo aankomende, verbaas ik mij over de ongewoon grote belangstelling op de publieke tribune. Allemaal aanwezig voor de twee onderwerpen 'Sportboulevard Lichtenvoorde' en 'Binnensportvoorzieningen Groenlo', waarover in feite alles al is gezegd???

Pas vier uur later om 23.15 uur terug in de eigen woonomgeving, zorgt mijn echtgenote voor een lekker koel biertje, deze keer geen Grolsch maar een Hertog Jannetje, terwijl ik mij voor de tv nestel om het praatprogramma Pauw op NPO I als een vast dagelijks gerecht tot mij te nemen. Genietende van enkele knapperige nootjes, heb ik daarbij zelden zoveel moeite gehad om een vraag van vrouwlief te beantwoorden als deze keer: 'Waarom heeft de raadsvergadering zolang moeten duren?' Onwetendheid, onvoldoende kennis met betrekking tot het bedrijven van politiek of gewoon pure naïviteit mijnerzijds? Niet omdat ik naar het redmiddel zelfverdediging wil grijpen, maar uit de verbale en non-verbale reacties van een tweetal collega's op de perstribune mag ik concluderen dat zij over de gang van zaken in de vergaderarena van de gemeenteraad niet anders denken dan ik. Ook de gezichtsuitdrukking van de uitstekend koffie, thee en frisdrankjes serverende gemeentebode aan het begin van de avond in vergelijking met later op de avond, sprak boekdelen. Om het nog maar niet te hebben over de mogelijke gemoedstoestand van de griffiemedewerker, die in de regiekamer zijn stinkende best doet om al die tijd te zorgen dat de 'liefhebbers' thuis de vergadering live kunnen volgen, waarbij ik wel eens graag zou willen weten hoeveel er dat de laatste keer zijn geweest.

Dan over de aanpak c.q. de invulling van de vergadering. Die was, enkele uitzonderingen daargelaten, onvoldoende. Natuurlijk, ik weet het, alle raadsleden zijn gezagsgetrouwe burgers, die niet hoeven te rekenen op al teveel spontane lofuitingen van de zijde van de gemiddelde burger. Het is een bekend gegeven dat de politieke consument op de eerste plaats zorgt voor afkeuring, kritiek en vooral cynisme. Ter verdediging van onze volksvertegenwoordigers, het wordt steeds moeilijker om goed gekwalificeerde mensen te vinden, die extreem veel tijd en energie willen investeren om verder uitdijende gemeentelijke verantwoordelijkheden voor hun rekening te nemen. Niet vergeten moet worden dat gemeenteraadsleden naast cultuur, sport en welzijn tevens belangrijke beslissingen moeten nemen over jeugdzorg, werk en inkomen, alsmede over de zorg voor ouderen en langdurig zieken. Maar anderzijds moet de schuld van het gegeven dat de gemeentepolitiek vaak wordt aangemerkt als ondermaats, weinig geliefd en zelfs als het weeskind van de democratie ook grotendeels bij de heren en dames raadsleden zelf worden gezocht.

In dat verband terug naar de raadsvergadering van vorige week, waarbij aan de opstelling en inbreng van menigeen nu al is te merken dat de gemeenteraadsverkiezingen (21 maart 2018) aanstaande zijn. Met voorop wethouder sport Jos Hoenderboom, die de Sportboulevard Lichtenvoorde als zijn verkiezingsspeeltje, en dat vaak tegen beter weten in, met hand en tand blijft verdedigen. En in het verlengde zijn eigen CDA-fractie, die het niet over de lippen kan krijgen om een over het veel te hoog gegrepen sportproject een kritische opmerking te maken dan wel een lastige vraag te stellen. Dat aan het adres van haar eigen (sport)wethouder, die straks als lijsttrekker de CDA-familie moet aanvoeren. Ook bij het onderwerp 'Binnensportvoorzieningen Groenlo' zorgde het CDA voor een opvallende beurt door zich wel volledig achter de inhoud van de VVD-motie met betrekking tot het vervroegd leggen van een nieuwe vloer in sporthal Den Elshof te scharen, maar desalniettemin tegen de motie te stemmen. Over het bedrijven van (gemeente)politiek gesproken!

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant