De jonge enthousiaste groep Beltrummers met de prijs en de oorkonde. Foto: Edmund Heutinck
De jonge enthousiaste groep Beltrummers met de prijs en de oorkonde. Foto: Edmund Heutinck Foto: Edmund Heutinck

Beltrum eervol 2e tijdens 'Dorpsvernieuwingsprijs Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen'

Algemeen

Lovend juryrapport voor Beltrum

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Afgelopen zaterdag werd in Hoonhorst, onder het mom 'Historische ontwikkelingen van nu maken het dorp van morgen' het Drentse dorp Witteveen uitgeroepen tot winnaar van de Dorpsvernieuwingsprijs 2017. Een meer dan eervolle tweede plaats was er weggelegd voor Beltrum. Derde werd het Groningse Garnwerd.

De drie dorpen lieten in totaal 25 kandidaten achter zich in de strijd. Witteveen won nipt van Beltrum, met een volgende motivatie. "Anticiperend op toekomstige ontwikkelingen is hier de basisschool gecombineerd met die van het buurdorp. De schoolruimte is een multifunctioneel centrum geworden. Er zijn een dorpshuiskamer en dorpsplein gerealiseerd; starterswoningen; de informele zorg is gestimuleerd en georganiseerd; er is een nieuw voetbalveld gekomen. Dit vanuit de visie dat het dorp interessant moet zijn voor nieuwkomers maar daarnaast ook de plek moet zijn waar mensen langdurig kunnen blijven wonen. "

Verdienmodellen
Ook Beltrum kreeg, naast een oorkonde, een lovend juryrapport. "Wat ons opviel….wat een relatief jong en enthousiast team. Vanuit een integrale benadering is een indrukwekkende hoeveelheid projecten opgezet. Allen voorzien van mooie verdienmodellen zodat Beltrum zich minder afhankelijk maakt van overheidssubsidie." Over 'Krimp en vergrijzing' werd het volgende benoemd. "Een overschot aan accommodaties. Het leidde bij Beltrum tot creatieve oplossingen als een 'kloppend hart' rondom het plein. Jullie verbinden iedereen in het dorp en de bewoners voelen zich sterk verbonden met het dorp en denken toekomstgericht." Ook 'Samenwerking met kerk en verzorgingstehuis en lokale ondernemers' werd benoemd in het juryrapport. "Het leidt tot onderling contact. Jullie bereiken jong en oud en weten ook hen te verbinden. Belangrijk voor het vitaliseren van het dorp. Jullie leren de jeugd dat inzetten voor het dorp heel normaal is. Klasse! De jongeren kunnen zich dankzij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap ook in het dorp vestigen. Goed hoe jullie de woonwensen van de jongeren peilden en omzetten in daden. Daarnaast is de Energiecoöperatie veelbelovend: evenals jullie focus op toerisme. Het ondernemerschap zit jullie in het bloed! We voelen jullie trots; wat een activiteiten worden er in en om Beltrum georganiseerd!"

28 deelnemende dorpen
De Dorpsvernieuwingsprijs is een initiatief van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen en wordt ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, directie Democratie en Burgerschap. De winnaar dingt mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. Alle 28 inzendingen zijn verzameld in de brochure '28 dorpen werken aan de leefbaarheid, dorpsvernieuwingsprijs 2017'. De jury bestond uit Joke Abbring (Hogeschool Arnhem Nijmegen; Centre of Expertise Krachtige Kernen), Koos Steenbergen (Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, directie Democratie en Burgerschap) en Nicole Rietvelt (Programmamanager DOEN). Aan de Dorpsvernieuwingsprijs is een geldbedrag verbonden van € 2500 voor de winnaar. Beltrum kreeg € 1000 en Garnwerd € 500.

Edmund Heutinck reageert in een eerste reactie verheugd. "Het was erg spannend om bij de laatste drie te zitten. De andere twee dorpen waren kleiner van omvang en inwonersaantal dus moeten er wellicht nog harder aan werken om het dorp gezamenlijk te vernieuwen. We zijn tevreden met deze prijs. We hebben het goed 'veur mekare' in Beltrum. We zijn ook trots op het juryrapport. We zijn een ondernemend dorp en zeker ook trots op wat we met mekaar neerzetten." Heutinck voelt zich met de tweede plaats voor Beltrum geen verliezer. "Er kan er maar eentje winnen. Desondanks voelen wij ons toch winnaar." Voor de 1000 euro is nog geen bestemming. "Daar gaan we eens rustig over nadenken."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant