Foto: Nick Oostendorp
Columns

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Volgens de Torenwachter wordt de Achterhoek een Vrijstaat

Welaan, beste Grollenaren, er mag ook wel eens even tijd zijn voor optimisme, voor de lach. Blijkbaar zijn de berichten over de zelfstandigheidpogingen van de Catalanen, de Koerden, de Schotten enzovoort stiekem in mijn gedachten geïnfiltreerd.

Want deze week droomde ik dat ook de Achterhoek zich van Nederland wil afscheiden, een eigen staat wil worden. We zijn het hier goed zat om alsmaar ons belastinggeld naar het westen over te maken, waar ze dan vervolgens wegen gaan aanleggen waarop wij dan weer in de file staan. Hallo zeg! Ze gaan nota bene van ons geld vliegvelden alsmaar verder naar het oosten aanleggen, zodat je hier straks vergaat van het lawaai. En dat dan dat eigengereide westerse spul maar mooi op Schiphol instapt, maar wij mogen daar niet meer komen! Wij moeten maar op eigen kracht zien om zo'n troosteloos vliegveld in een verlaten polder te bereiken en dan dicht op elkaar gepropt proberen dat vermaledijde Nederland te verlaten. Wij willen ons hier van Nederland afscheiden, een eigen sterke staat worden. De Vrijstaat Achterhoek waar het iedereen vrij staat te denken en doen wat hij wil. Nou, toen onze plannen bekend werden in dat wilde westen waren de rapen gaar! Niet te believen wat er toen gebeurde. Eerst werden de formatiepogingen voor de duizendste keer onderbroken en de opgefokte Nederlandse premier verscheen met een rood hoofd van ergernis op de teevee om te zeggen dat dit niet kon. Absoluut niet!

Wat meenden ze wel daar in die Achterhoek, waar lag dat trouwens precies? Ze moesten daar niet denken dat ze zonder Nederland kunnen; dat wij het zonder het westen konden maken. Maar het westen zou trouwens heel goed zonder die Achterhoek kunnen maar daar ging het in het kader van de rijkseenheid nu niet over. Dat gebied daar in het oosten ergens - hoe heette het ook al weer? - zou echter zonder westerse hulp financieel volkomen in elkaar storten en de nu enigszins gehavende strijdkrachten in Nederland zouden wel korte metten maken met die populatie daar ergens ver weg achter de IJssel of was het nu achter de Regge? In ieder geval ergens achter, zoveel was wel duidelijk en de premier maakte met zijn van ergernis rood aangelopen hoofd toch nog even een miniem grapje. Die premier toch! Maar door dat landelijke gedoe kwam de Achterhoek plotseling enorm in the picture en cameraploegen voorzien van een Tom-Tom reisden massaal af naar het oosten. Die Tom-Tom hadden ze als hulpmiddel wel erg hard nodig om de weg te vinden naar de oerwouden in het oosten, waar tussen het weelderige groen en de opkomende herfsttinten de Achterhoek blijkbaar verscholen lag. Hoe het zo kwam wist niemand meer, maar ineens was blijkbaar ook bekend geworden dat Groenlo de hoofdstad van de Achterhoek zou worden, vanwege de centrale ligging. En die plaats zou dan officieel 'stad Grol' van Vrijstaat de Achterhoek gaan heten.

Toen dat nieuws ook bij de landelijke regering in Den Haag bekend werd, verscheen het nu nog meer rood aangelopen hoofd van de premier wederom op de landelijke televisiekanalen en hij kondigde aan dat inmiddels militaire eenheden op weg waren naar de Achterhoek en hij verwachtte dat binnen enkele uren het gebied weer onder controle zou zijn en de rust teruggekeerd. Hij zou zich dan weer met de onderhandelaars bezig kunnen houden over de vorming van het nieuwe kabinet.

De volgende dag verscheen hij opnieuw op teevee. Deze keer om te vertellen dat hij problemen had met Westfalen. Zijn troepen hadden geprobeerd de Achterhoekers daar neer te slaan. Gebiedsvervalsing noemde hij het.

Toen werd ik wakker.

Torenwachter

reageer als eerste
Meer berichten