Jan Harks op de begraafplaats. Foto: Eigen foto
Jan Harks op de begraafplaats. Foto: Eigen foto Foto: Verona Westera

Jan Harks nieuwe voorzitter RK Begraafplaats

Algemeen

GROENLO - Sinds kort is er een wisseling van de voorzitter bij de RK Begraafplaats Groenlo. Jan Harks heeft het voorzitterschap op zich genomen. Hij stelt zich in dit artikel voor.

Jan Harks vertelt over zijn motivatie: "Wij wonen met ons gezin vanaf 1993 met veel plezier in Groenlo. Enige tijd geleden werd ik benaderd of ik het voorzitterschap wilde overnemen. De eerlijkheid gebied dat ik daar niet meteen ja op heb gezegd. Wat ik wel snel inzichtelijk had, was het feit dat in algemene zin het moeilijk is om vrijwilligers te werven voor stichtingen of verenigingen, en dat dit voor een begraafplaats nog een stuk lastiger kan zijn. Het is immers niet de eerste vrijwilligersrol waar je aan denkt als je wat voor de gemeenschap wilt betekenen. Een functie bij een sportvereniging ligt dan in eerste instantie misschien meer voor de hand. Toch heb ik uiteindelijk de functie aanvaard na een aantal gesprekken te hebben gehad met bestuursleden, vrijwilligers en de beheerder van de begraafplaats. Wat het makkelijk maakte was het enthousiasme van allen die ik sprak."

Jan Harks heeft de begraafplaats bezocht en constateerde dat er sprake is van een goed onderhouden begraafplaats, die er bijzonder mooi bij ligt. Hij geeft aan: "Dat is de verdienste van de beheerder, die samen met de vrijwilligers zorgdraagt voor de staat waarin de begraafplaats nu verkeert. Verder is er diversiteit op de begraafplaats. Naast het traditioneel begraven is er de mogelijkheid om urnen te plaatsen. Dat kan in of bij al dan niet bestaande graven, maar ook in het columbarium (urnenmuur), in de urnentuin of in de urnenkelder."

Eenmaal per jaar is er een lichtjesavond op de begraafplaats, die goed bezocht wordt door veel belangstellenden. Harks: "Wat we zien is dat het aantal begrafenissen op jaarbasis afneemt. Dat is te verklaren door het feit dat steeds meer gekozen wordt voor cremeren in plaats van begraven. Een cultuurverandering die meer en meer opgeld doet. Reden te meer voor het bestuur om ook te kijken welke aanvullingen naar de toekomst nodig zijn om een antwoord te geven op de veranderende cultuur rond begraven en cremeren. Een van de motivaties die vaak gehoord wordt, is dat begraven duurder is. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Het hangt van de persoonlijke wensen af, hoe het uiteindelijke kostenplaatje eruit gaat zien. Bij nabestaanden die kiezen voor een verstrooiing kan er later spijt zijn, omdat zij geen specifieke plek meer hebben om naar toe te gaan. Het bezoeken van een graf of urnengraf, heeft een functie bij het rouwproces om het verlies een plek te geven, zo is een veel gehoorde ervaring. Tot slot nodig ik u graag uit om de begraafplaats eens te bezoeken. Wilt u vrijwilliger worden, dan bent u van harte welkom om eens mee te kijken, voordat u dit definitief besluit. Graag wijs ik u nog op de website, waar alle informatie over de begraafplaats is terug te vinden."


www.rkbegraafplaatsgroenlo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant