Foto: Nick Oostendorp
Columns

De Libdero | Eva Jinek valt op door haar afwezigheid

Eva Jinek valt op door haar afwezigheid

Het is inherent aan het leven, ik weet het. Soms vallen zaken, maar ook mensen, bekende mensen, tv-presentatoren op door afwezigheid. Dat overkwam mij in de afgelopen weken bij het kijken naar het tv-praatprogramma Pauw.

Allereerst wil ik een statement maken met aan te geven dat ik absoluut geen verslaafde tv-kijker ben. Ik kan het absoluut niet opbrengen om hele avonden, laat staan overdag voor het 'kastje' te gaan zitten. Wel ben ik, met name vanwege de in de regel bijzonder gevarieerde onderwerpen, een liefhebber van praatprogramma's op televisie. Daarmee bedoel ik in eerste instantie niet dat soort programma's, die door de commerciële televisie worden uitgezonden, zoals bijvoorbeeld RTL Boulevard, Hart van Nederland en RTL Late Night. Waarbij ik overigens van laatstgenoemd programma wel enigszins gecharmeerd raakte toen het werd gepresenteerd door Beau van Erven Dorens als stand-in van Humberto Tan. Mijn meeste interesse en dientengevolge extra aandacht gaat uit naar de praatprogramma's, die via de publieke zender onze huiskamer bereiken. Dan heb ik het in volgorde van voorkeur over Jinek, Pauw en De Wereld Draait Door. Laatstgenoemd programma komt bij mij duidelijk op het derde plan. Dit alleen al omdat grootverdiener Matthijs van Nieuwkerk in zijn rol als presentator tekeer gaat als een aan de autocue verslaafde razende roeland. Inmiddels schijnt Van Nieuwkerk 2/3 deel van zijn salaris te moeten inleveren en mede daardoor het DWDD-front te willen verlaten. Een en ander dankzij een nieuwe wet, die bepaalt dat topinkomens in de publieke sector het bedrag van 181.000 euro niet te boven mogen gaan. Overigens moet ik wel in alle eerlijkheid bekennen dat ik een aantal jaren geleden bijna iedere avond naar DWDD keek. Dit omdat het destijds tijdelijk werd gepresenteerd door Astrid Joosten. De knappe verschijning en dito uitstraling van deze tv-persoonlijkheid zullen daar de reden voor zijn geweest.

Kortom, mijn voorkeur gaat met voorsprong uit naar Jinek en Pauw. Na acht jaar Pauw & Witteman is de boomlange Jeroen Pauw inmiddels al een tijdje bezig om als een zeer gewaardeerde solistische televisiejournalist op het begeerlijke late night tijdslot verder te gaan en om daarbij tegelijkertijd te excelleren. Een vakman, die dagelijks het boegbeeld is van een tv-programma, dat zowel 'het nieuws van de dag' als 'de waan van de week' bevat en iedere avond door een miljoen kijkers wordt omarmd.

Kom ik vervolgens op Eva Jinek, in mijn ogen in de maanden juni, juli en augustus jl met betrekking tot de uitverkiezing 'Nieuwe Koningin van de Nederlandse Televisie' met stip gestegen. Deze 39 jaar geleden in Oklahoma geboren Amerikaans-Nederlandse journaliste en presentatrice heeft mij, en dat op de avonden dat ik gedurende de afgelopen zomermaanden in de gelegenheid was om haar late night talkshow te volgen, aan het tv-scherm gekluisterd. En gelet op de goede referenties en met name de enorm hoge kijkcijfers, ben ik in dit land niet de enige die met haar als gastvrouw, interviewer en verbinder wegloopt. Een absolute tv-ster op presenteergebied, die zich door niemand en niets uit het veld laat slaan. Ongeacht wie ze aan tafel heeft, ze hanteert zowel verbaal als non-verbaal te allen tijde haar eigen draaiboek, gaat helemaal haar eigen gang zonder rekening te houden met de aan haar gasten verbonden rangen en standen. In andere omstandigheden zal ze ongetwijfeld overkomen als een bitch, maar mogelijk geeft die eigenschap haar juist de inspiratie om haar tafelgasten aan de tand te voelen. Daarbij maakt het haar niet uit of het iemand is die nooit op tv is geweest of dat het politieke of andersoortige kopstukken zijn, waarvan de koppen dagelijks op tv zijn te zien. Eva Jinek bereidt ieder interview tot in de kleinste details voor en weet het bij de uitvoering ervan op het punt uit te komen dat zij zich vooraf ten doel heeft gesteld. Om even later in totaal andere situaties haar vrolijke, sympathieke en zelfs emotionele kant te tonen. Iedere talkshow met Eva Jinek is een verademing.

Reacties/tips: delibero@contact.nl

reageer als eerste
Meer berichten