Muziek rondom Maria in 'Eeuwig licht' in de Barokkerk van Zwillbrock

ZWILLBROCK - Geïnspireerd op het indertijd enorm populaire 'Ave Maria' van Josquin des Prez brengt het Nederlandse Vocaal Ensemble Ex Arte op zondag 15 oktober om 16:30 uur in de Barockkirche Zwillbrock een concert rondom Maria. In 'Eeuwig licht' wordt zij, als symbool voor hoop en draagster van het goddelijke licht, vereerd via muziek van meesters uit de Renaissance én hedendaagse componisten.

Met zijn beroemde 'Ave Maria' zorgde de Franstalige Vlaming Des Prez voor een spectaculaire vernieuwing in de vijftiende eeuw. Niet langer was de muziek het uitgangspunt voor de compositie, maar de tekst. Des Prez gebruikte onder andere imitatietechnieken om de inhoud van de tekst beter uit te drukken. Natuurlijk staat zijn 'Ave Maria' op het programma van Ex Arte. Daarnaast laat het koor horen dat onder andere de Italiaan Giovanni Pierluigi Da Palestrina en de Spanjaard Francisco Guerrero sterk beïnvloed zijn door Des Prez.

Teksten waarin Maria wordt verheerlijkt, zijn ook vandaag de dag nog inspiratiebronnen voor componisten van koorwerken. De Noor Ola Gjeilo en de uit Letland afkomstige Rihards Dubra bijvoorbeeld, zetten oude teksten onlangs op moderne 'klassieke' muziek. Belangstellenden zijn welkom om op 15 oktober een uur lang te luisteren naar deze prachtige muziek en om zich via het 'Lux Aeterna' van de Brit Edward Elgar (uit de Enigma variaties, een bewerking voor koor) alvast even mee te laten nemen naar het eeuwige licht.

Vocaal Ensemble Ex Arte is een veelzijdig, ambitieus kamerkoor. Ex Arte bestaat uit twintig geschoolde amateurzangers uit de regio Enschede, Nederland, en zingt zowel oude muziek als werk van moderne componisten. Vaak a capella, maar ook geregeld met een klein instrumentaal ensemble of met een groot orkest en professionele solisten, zoals bij de Matthaüs Passion die het koor jaarlijks uitvoert. Eind 2015 stond Ex Arte in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor. Andere hoogtepunten zijn de uitvoering van het moderne Rothko Chapel, met projecties van schilderijen van Rothko, het Weihnachtsoratorium van Bach, het 16e-eeuwse Spem in Alium van Thomas Tallis dat maar liefst 40-stemmig is en de buitenlandse koorreizen naar onder andere Thüringen en Parijs. Ex Arte is in 1985 opgericht en werkt sinds 2004 met dirigent Emile Engel.

Het concert is gratis toegankelijk, een vrije gift wordt gevraagd.

Reageer als eerste
Meer berichten