Vrolijke momenten tijdens de testroute van Jan Troost (in rolstoel) en broeder Tuck, Links directeur Tonnie Zieverink van De Mattelier. foto: Kyra Broshuis
Vrolijke momenten tijdens de testroute van Jan Troost (in rolstoel) en broeder Tuck, Links directeur Tonnie Zieverink van De Mattelier. foto: Kyra Broshuis

Toegankelijkheid De Mattelier getest

Algemeen

GROENLO- De landelijke ambassadeur van de toegankelijkheid, de heer Jan Troost, heeft samen met zijn kompaan Jeroen Zwart, beter bekend als broeder Tuck, De Mattelier in Groenlo bezocht. Dit in het kader van de landelijke 'Week van de Toegankelijkheid'. Troost, afhankelijk van een rolstoel en broeder Tuck, blind, testen op uitnodiging van de stichting BOOG de toegankelijkheid in het splinternieuwe en multifunctionele gebouw.

Door Kyra Broshuis

Aanwijzingen van BOOG
Directeur Tonnie Zieverink van De Mattelier is blij met de komst van de heren. "Wij willen er zijn voor iedereen en vinden het belangrijk dat het gebouw dan ook goed toegankelijk is voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel. Het gebouw is weliswaar van de gemeente maar wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en de toegankelijkheid." Theo Bloemenkamp van BOOG (Belangen Organisatie Oost Gelre voor mensen met een beperking) vertelt over het belang van het bezoek: "Het is geen controle en er hangen ook geen oordelen aan de uitkomsten van deze toets. Het gaat erom dat we mogelijke verbeterpunten kunnen aanreiken. Bij de totstandkoming van dit gebouw heeft de gemeente Oost Gelre al rekening gehouden met de aanwijzingen die wij als BOOG hebben gegeven."

Goede ervaringen
Bij De Mattelier werken ook mensen met een beperking, zo vertelt Zieverink. "Wij hebben op dit moment drie mensen in de dagbesteding en twee werkervaringsplekken en dat gaat heel goed. Ik zie volledige acceptatie bij beide kanten. Deze mensen worden prachtig opgenomen in de vrijwilligersgroep en horen er voor 100% bij." Troost en Tuck maken een ronde door het gebouw en vertellen wat ze onderweg ervaren. De binnenkomst met rolstoel is volgens Troost goed te doen en ook de lift functioneert uitstekend. De toiletten zijn prima uitgerust voor minder validen en her en der zijn nog wat aandachtspunten. Zo is het voor de blinde Tuck lastig dat de leuningen langs de trap niet helemaal doorlopen. "Dan verlies ik het contact en moet ik opnieuw zoeken naar houvast. Dat kost, in geval van nood bij bijvoorbeeld een ontruiming, teveel tijd."

Werkgroep
De gemeente Oost Gelre stelt sinds 2015 jaarlijks 100.000 euro beschikbaar om de toegankelijkheid van openbare gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte te verbeteren. Er is destijds binnen de gemeente een werkgroep Toegankelijkheid opgericht. De gemeente is dit jaar begonnen met het opstellen van een regeling om eigenaar, beheerders of gebruikers van bestaande openbare gebouwen (winkels, cafés, restaurants e.d.) éénmalig subsidie te verlenen voor het aanpassen van het gebouw. De voorzieningen, zoals automatische deuren en een invalidentoilet, moeten voldoen aan de eisen van het handboek voor toegankelijkheid. Van deze kosten wordt 75% vergoed tot een maximum van 10.000 euro. De gemeente Oost Gelre loopt in de Achterhoek voorop op het gebied van toegankelijkheid en is een voorbeeld voor andere gemeenten. Bloemenkamp adviseert Zieverink om op de site van De Mattelier te melden dat het gebouw goed toegankelijk is voor mensen met een beperking. "Als ze dat weten, voelen ze zich extra welkom".

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant