Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

De Libero | RKZVC schrijft voetbalgeschiedenis

Algemeen Columns

RKZVC schrijft voetbalgeschiedenis

Soms gebeuren er dingen in je leven waardoor er veel, zo niet alles op zijn plek valt. Die ervaring deed ik afgelopen zaterdag op toen ik te gast was in Zieuwent bij de daar door jong en oud omarmde dorpsclub RKZVC. In het slechts iets meer dan 2 duizend inwoners tellende kerkdorp voltrok zich een ware stunt op sportief gebied. Grote buurman Longa '30 Lichtenvoorde werd na een boeiende wedstrijd en met name aan de zijde van RKZVC een hoogstaande tweede helft met een vernietigende 5-0 nederlaag naar huis gestuurd. Een voor de Zieuwentenaren triomfantelijke declassering van het in het Keidorp gevestigde oranje-witte voetbalbolwerk. En daarbij moet beseft worden dat de aanduiding stunt eigenlijk met hoofdletters moet worden geschreven. Het is immers voor het eerst in het 72-jarige bestaan van RKZVC dat men binnen de KNVB op eersteklas niveau acteert. Dat het woord stunt naast in hoofdletters ook vet gedrukt moet worden gelezen, komt omdat men inmiddels na vier gespeelde wedstrijden met twaalf punten fier aan de leiding gaat in dezelfde eerste klas

Toen ik na afloop in het massale feestgewoel voorzitter Johnny Cuppers feliciteerde met deze opzienbarende stunt, gingen mijn gedachten terug naar eind april 1973, inmiddels bijna 45 jaar geleden, toen Johnny's vader: grote boss Jan Cuppers zorgde voor een legendarische stunt door in de beslissende fase van de competitie een thuiswedstrijd van RKZVC tegen Grol af te gelasten. Daar waar er overal gevoetbald werd, had schijnbaar alleen het hoofdveld van zijn club te maken gehad met hevige regenval. Omdat er destijds vijf kanshebbers waren voor de kampioenstitel in de vierde klas, waaronder RKZVC zelf alsmede Longa '30 en Grol, werd deze wedstrijd op 6 mei 1973 op het sportpark De Greune Weide ingehaald. Met bekende spelers als Jan Kemkens en George Peeters bij RKZVC, alsmede Theo Kaak en Harry Notten bij Grol in de gelederen, werd het inhaalduel bijgewoond door een record aantal van maar liefst zevenduizend toeschouwers. Uit alle uithoeken van Zieuwent, Mariënvelde, Harreveld en zelfs Lichtenvoorde waren platte boerenwagens aangesleept om de talrijke opgekomen voetbalenthousiastelingen uit alle windstreken een plaatsje te kunnen bieden. Een overwinning voor RKZVC betekende dat vijf ploegen gelijk zouden eindigen en er vervolgens nog een unieke nacompetitie moest worden gespeeld. Ieder ander resultaat betekende dat Grol de kampioensvlag mocht hijsen. In een op dit niveau fantastische, eigenlijk onvoorstelbare ambiance wisten de Grollenaren een 1-1 gelijkspel uit het vuur te slepen en daarmee het kampioenschap. Echter de grootste overwinning destijds werd behaald door preses Jan Cuppers, die tijdens de wedstrijd en ook nadien in geen velden of wegen was te bekennen.

Terug naar afgelopen zaterdag, zal het u beste lezers niet verbazen dat ik mij als groot voetballiefhebber, met die andere grote club binnen de gemeente Oost Gelre in zijn hart gesloten, met gemengde gevoelens richting Zieuwent begaf. Die gevoelens maakten al vrij snel plaats voor een voldane gemoedstoestand. Dit toen ik tijdens mijn aanwezigheid bij het gezellige en culinaire samenzijn van de business clubs van RKZVC en Longa '30 mocht meemaken dat het De Libero was, die als gespreksonderwerp onderdeel uitmaakte van de verbale inbreng om de circa 150 gasten in de juiste stemming te brengen richting de wedstrijd tussen het kleine RKZVC en het grote Longa '30. Wat betreft de wedstrijd zelf, mocht ik mij op de geplaatste VIP-tribune vergapen aan een derby met een sprankelende tweede helft van het door trainer/coach Laurens Knippenborg aan de hand meegenomen, helemaal op elkaar ingespeelde team van RKZVC. Een verademing om als liefhebber te aanschouwen hoe zijn spelers het positiespel invulden en elkaar zelfs met hoge school crosspasses wisten te bereiken, waarbij tegelijkertijd ieders individuele kwaliteiten ten volle werden benut. Dat daarbij een hoofdrol werd vervuld door ene Sjors Storkhorst is niet zo verbazingwekkend. Zeker na de 2-0 voorsprong voelde hij zich als een vis in het water en werd met vier doelpunten op zijn naam terecht uitgeroepen tot 'Man of the Match'.

En Longa '30? Ik zou zeggen uithuilen en opnieuw beginnen …………………..

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant