Afbeelding

Frank Zand | Oorblog

Algemeen Columns

Oorblog

In Groenlo/Grolle/Grol hebben de Hollanders tijdens de SoG opnieuw van de Spanjaarden gewonnen. Het waren eigenlijk Nederlanders/Tsjechen/Amerikanen/Duitsers/Noren die van Belgen/Spanjaarden/Italianen/Britten/Canadezen wonnen. Ongeveer, het was erg internationaal. Ik neem in elk geval aan dat de Nederlanders voor Hollanders speelden en de Spanjaarden voor Spanjaarden, inclusief Catalanen.

Het was echt even vroeger, iedereen sms'te en msn'de en zat weer op Hyves of werkte met Windows 1627. Ik zag zelfs mobieltjes met antennetjes. En kinderen gingen na de moederborst weer linea recta over naar de bierpul.

Misschien heb ik dat wel gedroomd. Wat wel echt waar is: het was gesla(a)gd en langzamerhand zijn steeds meer bezoekers verkleed. Tot het nog eens zover komt dat je je opgelaten voelt als je niet-verkleed door het vestingstadje loopt. Dan ben je een paria, net als tijdens carnaval daar/hier.

Het weer was wel van slag afgelopen weekend. Dat scheelt toch wel een hoop laatste-minuut-bezoekers, denk ik zo. De organisatie zegt dat er zo'n 30.000 bezoekers waren. Dat weet ik niet, ik heb ze niet allemaal een handje gegeven. Organisaties hebben nogal eens de neiging om bezoekersaantallen te overdrijven. Wie herinnert zich niet hoe ik een paar jaar geleden bijna wetenschappelijk aantoonde dat het Lichtenvoordse Bloemencorso nooit de 40.000 bezoekers kon trekken waarmee de organisatie schermde? (Ik wil graag namen van diegenen die zich dat niet herinneren, dan leg ik het nog een keer uit.) Maar dat terzijde. De volgende editie van de Slag om Grolle ga ik bezoekers tellen. Over twee of drie jaar, dat is me nog niet helemaal duidelijk.

De vechtende buitenlanders kochten voor vertrek naar huis (zonder premie) vrij massaal Hollandse stroopwafels en Achterhoeks/Twents (beter) bokbier. Dat heb ik uit betrouwbare bron, een meerderjarige - zelfs rijpe - cassière.

Het was trouwens destijds in 1627 eigenlijk een godsdienstoorlog, begreep ik van een Lichtenvoordenaar die fanatiek de Grolse geschiedenis bestudeerd heeft. Hij heet Godfried, dus hij kan het weten. Altijd weer die godsdienst.

De oorlog was zondagavond mooi op tijd afgelopen, zodat ik tijd had voor de finale van Heel Holland Bakt. De jonge Hans kwam als eerste uit het kastje. Marjolein en Gwenn wisten geen roet meer in het deeg te gooien.

Later die avond werd Max derde. Tot een Ferrari-likker roet in de motor gooide en onze Max van het podium af moest. Volgens Max was het een Mongool en geen Amerikaan. Vader Jos kennende wordt dat oorlog. Want Jos kon wel niet erg goed racen, hij kon wel meppen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant