Erwin ter Bogt speelde zondag een indrukwekkende solo tijdens de Muziekmarathon van de Muziekvereniging Groenlo. foto: Kyra Broshuis
Erwin ter Bogt speelde zondag een indrukwekkende solo tijdens de Muziekmarathon van de Muziekvereniging Groenlo. foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Erwin ter Bogt even terug op Grolse bodem

Algemeen

GROENLO- Hij reist voor zijn werk de hele wereld over, is net terug van een concert in Amsterdam en vertrekt volgende week voor een paar weken naar Rusland. Toch staat hij afgelopen zondag gewoon tussen zijn oude muziekvrienden van Muziekvereniging Groenlo. Erwin ter Bogt (47) speelt, als eerste trompettist van het Nederlands Philharmonisch Orkest én het Balletorkest, mee het A-orkest van zijn oude vereniging.

Door Kyra Broshuis

Optocht
"Ik stond de afgelopen winter te genieten van de Grolse carnavalsoptocht toen de Knolle langskwam. Ze zagen me, stopten en begonnen over het jubileumjaar en de muziekmarathon. Of ik heel misschien tijd en zin had om mee te doen. Ik heb direct toegezegd; dit is mijn oude club. Dit doe ik graag en ik wil er niets voor hebben", zegt de bescheiden trompettist.

Muziek of voetbal
Ter Bogt is opgegroeid in Groenlo en werd al jong lid van de Leo Harmonie die later is opgegaan in de Muziekvereniging Groenlo. "Op mijn oude basisschool, de Deken van Dam, kwamen de mensen van de harmonie langs met roze briefjes waarop je kon invullen of je belangstelling had voor muziekles en dat had ik wel. Ik heb nog even getwijfeld tussen voetbal en muziek. In die tijd deed je één ding. Dat heb ik ook van mijn ouders (Frans en Rikie ter Bogt) meegekregen: als je iets doet moet je het goed doen. Mijn vaders kant van de familie is wel muzikaal, daar zal ik het wel van hebben. Joop Wicherink van de harmonie vond dat ik talent had en moedigde me aan verder te gaan in de muziek. Ik heb les gehad van Harry ten Brinke met wie ik nog steeds contact heb. Op het Marianum was Frits Maters een grote motivator. We hadden een muzikale lichting met onder andere ook Peter Beets. Later ben ik naar het conservatorium in Amsterdam gegaan en daarna in Den Haag. Daar ben ik nu zelf ook docent."

Elke dag
De Groenlose trompettist woont tegenwoordig met zijn gezin in Kudelstaart in Noord-Holland. "Ik ben veel in het buitenland maar zodra het kan, bezoek ik mijn ouders hier in Groenlo. Met trompet uiteraard. Ik heb trompet spelen altijd fantastisch gevonden; ik oefende vroeger hier in Groenlo elke dag en dat doe ik nog steeds. En ook al speel ik over de hele wereld, ik heb nooit het gevoel dat ik aan het werk ben. Ik vind het fantastisch om hier vandaag mee te spelen. Ik ben en blijf een Grollenaar, heb nog steeds contact met mijn oude vriendengroep en vind het geweldig om hier allemaal bekenden tegen te komen."

Terug
Op de vraag of hij ooit nog definitief terugkeert naar zijn vaderstad, zegt Ter Bogt het volgende: "Het mooie is dat mijn partner Diane dat best zou willen, en dat terwijl zij een echte westerling is. Dus ik sluit het niet uit maar het zal nog wel even duren. Ik werk veel in het westen. Ik ben hoofdvakdocent aan het conservatorium en geeft veel masterclasses en workshops." Over de Muziekmarathon van zijn oude club, is Ter Bogt lovend: "Mooi hoor, en uitstekend georganiseerd. Het is een prachtige vereniging waarvan ik nog steeds donateur ben. Die band blijft altijd bestaan."
Vader Frans ter Bogt is al even bescheiden als zijn zoon: "Trots? Ach ja. Diep van binnen natuurlijk wel maar dat zeg je niet hè. Wij vinden het mooi dat hij hieraan meedoet. Hier is tenslotte allemaal mee begonnen."


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant