Afbeelding

Frank Zand | Stemadvies: Over de muur met het Klein Orkest

Algemeen Columns

Stemadvies: Over de muur met het Klein Orkest

Binnenkort mag iedereen, ook mensen van onder de 18, weer stemmen op de lijst der lijsten. Ik wil er op tijd bij zijn met mijn gefundeeerde adviezen.

Stem bijvoorbeeld eens op Achterhoekse of zelfs Oost Gelrese of Groot-Beltrumse liedjes. Want die Gelderse Top 100 is natuurlijk wel aardig en zo, maar dat schiet qua nationale roem niet zo op. De Top 2000, daar wil je in staan.

Wat in elk geval uit de Top 2000 moet, is Over de Muur van het Klein Orkest. Muzikaal heb ik er geen problemen mee, hoewel het bepaald geen hoogstandje is. Maar die tekst. Teksttechnisch kan het er nog wel mee door, maar tekstinhoudelijk gaat het gruwelijk mis.
Het is een nummer uit de jaren 80, uit de gezellige tijd van de Koude Oorlog, good guys and bad guys, de tweedeling in Oost en West. De tekst gaat over Berlijn, dat toen nog uit het optimistische en vrolijke, kapitalistische West-Berlijn bestond en uit het bedompte en saaie, communistische Oost-Berlijn. Dat heb ik gehoord van iemand die ooit op een werkweek in beide Berlijnen was, toen de muur er nog stond.

Zowel over het Westen als het over het Oosten worden in het wanproduct van het Klein Orkest eerst de zegeningen bezongen waarna de kritiek volgt. Kern van de tekst is: beide Berlijnse 'helften' hadden goeie en slechte kanten, eigenlijk zijn ze verschillend maar het ene systeem is niet beter dan het andere systeem.
Wat een bullshit. Er is genoeg kritiek te hebben op het westers-kapitalistische (sociaal-liberaal-democratische, hoe je het ook noemen wilt) systeem: te grote inkomensverschillen bijvoorbeeld, het gedrag van roofbanken.
Maar het Westen was superieur aan het zogenaamd socialistische Oosten. De volksrepublieken waar het volk de lul was. Elke dag en elke nacht. Oost-Europa, Oost-Duitsland, Oost-Berlijn. Het was een lelijke, grauwe, onvrije maatschappij. In alles achtergebleven vergeleken bij het Westen, van hele generaties daar is het leven gestolen.
En dat was in het midden van de jaren 80 allang duidelijk. Harrie Jekkers en zijn muzikantjes hadden dat moeten weten. Zelfs allerlei dommige studenten met Palestinasjaaltjes en Che Guavera-shirtjes waren er toen al voor een deel achter.
"Alleen de vogels vliegen van Oost- naar West-Berlijn, omdat ze soms in het westen, soms ook in het oosten willen zijn." Geïmpliceerd wordt hier: dat willen mensen eigenlijk ook wel. Yeah right. Buiten misschien een mentaal verdwaalde RAF-idioot is er nooit iemand van West naar Oost gevlucht.
Over de Muur: onder een politiek-correcte tekst wordt een decennialange misdaad tegen de menselijkheid gerelativeerd. Een vergelijkbare tekst over het Derde Rijk zou (terecht) geboycot worden. Dat moet ook met Over de Muur gebeuren. Weg van de radio, weg uit de Top 2000.

Genoeg gezeurd. Volgende week misschien over wat er wel in moet. Stemadvies deel 2. Misschien ook niet.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant