Ina Muetstege tussen winnaars en hoogheden van afgelopen jaar. Foto: PR Knunnekes
Ina Muetstege tussen winnaars en hoogheden van afgelopen jaar. Foto: PR Knunnekes Foto: PR Knunnekes

'Tröntjesfestival' opening jubileumseizoen Knunnekes

Algemeen

Zang, buuts en Grolse carnavalsmuziek

GROENLO - Carnavalsgek Grolle maakt zich op voor een daverend carnavalsseizoen. De Knunnekes gaan immers uitgebreid stilstaan bij het 55-jarig jubileum. En natuurlijk wordt heel Grolle uitgenodigd dit feest mee te vieren. De Knunnekes pakken vanzelfsprekend groots uit. Dit gebeurt direct al met de seizoensopening op 11 november, oftewel de 'elfde van de elfde,' met het Tröntjesfestival, bij Brouwhuys Bar de Lange Gang, waar Grolle haar nieuwe 'campagnelied' kiest. Wat wordt de opvolger van 'Tut zelfs bi-j Petrus an de deur', van Henri Walterbos (tekst) en Tim Ebbers (muziek), en wint de 'Chris Muetstege bokaal'?

Afgelopen jaar friste de organisatie het schlagerfestival op door enkele wijzigingen door te voeren, zodat Grolle en haar inwoners in vele stijlen kunnen worden bezongen. Niet enkel door nummers met een hoog polonaise- of inhaakgehalte. Wel hetzelfde meezinggehalte. Het festival kreeg tevens een nieuwe naam: Tröntjesfestival.

Acht nummers
Ontving de organisatie afgelopen jaar zes nummers in diverse stijlen, dit jaar kan zelfs gekozen worden uit acht nummers. "Eigenlijk zelfs tien," laat mede-organisator Patrick Pos verheugd weten. "Twee personen hebben hun deelname om verschillende redenen een jaar opgeschoven." De organisatie spreekt van acht frisse liedjes, oftewel 'tröntjes.' "De nieuwe opzet pakte afgelopen jaar goed uit. We willen met de tijd mee. Deze wens leefde al langer bij inzenders en liefhebbers. Muzikanten hebben meer eigen inbreng en de schrijvers bepalen nu helemaal zelf hoe het gaat klinken, in welke stijl, en of ze zelf willen uitvoeren. Er zijn twee nummers bij die door de inzenders zelf gezongen worden, en één nummer dat zelfs door een geheel eigen band wordt gespeeld. Het vergt wel wat extra werk en aanpassingen van onze kant, maar we zijn flexibel," laat zanger, gitarist en muzikaal leider Tim Ebbers weten.

Tom Smits Muzieknoot
Evenals afgelopen jaar zullen de scores van de vakjury en publieksjury gezamenlijk bepalen wie de winnaar wordt. "De puntentellingen van beide jury's wordt pas bij elkaar opgeteld op de flap-over in de zaal, onder het toeziend oog van alle aanwezigen. Het is leuk en spannend voor de deelnemers en het publiek," aldus Henri Walterbos. Een prijs die voor de tweede keer toegekend wordt, is de Tom Smits Muzieknoot. Afgelopen jaar werd deze prijs toegekend aan Dick Grooten met 'Hier in Grolle'. De prijs is een eerbetoon aan de in 2016 overleden, alom geliefde, muzikale grootheid. "Tom betekende veel voor het festival, op vele fronten. Zijn naam willen we altijd in ere houden. Hij stond altijd open voor eigen initiatief, voor nieuwe ideeën en hij liet zich graag verrassen. Juist deze aspecten hebben we toegedicht aan de nieuwe prijs," vertelt Tim Ebbers.

Gouden Veertje
De opening van het Grolse carnaval is op zaterdag 11 november van 20.00 tot 23.00 uur live te horen op Gelre FM. Er bij zijn is natuurlijk veel leuker. "We hebben een ontzettend leuk maar vol programma en starten om 11 seconden over acht met de binnenkomst van de hoogheden en hun gevolg. Er wordt deze avond veel meer geboden nog dan het Tröntjesfestival alleen," laat Pos weten. "Er zijn optredens van het Knunnekesdweilorkest, Thomas Oesterholt met een potpourri van Grolse schlagers uit het verleden en liefst twee buutreedners. Koop Drost en Jeroen Bekke, twee zeer gerenommeerde buutreedners uit Twente. Deze avond zal verder om 'elf over elf' het nieuwe motto van KAPSTOK onthuld worden waarmee de Knunnekes hun jubileumjaar in gaan. De Zafantencommissie zal tussendoor wederom een Grollenaar, die zich buiten de Knunnekes om zeer verdienstelijk maakt voor het Grolse carnaval, onderscheiden met het 'Gouden Veertje'."

De liedjes
Zowel de teksten, muziek als ook de stijlen van de acht liederen zijn ook dit jaar weer zeer verrassend. Van pop tot en met de ouderwetse schlager. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, hier alvast deelnemers en titels, die mogelijk al van alles oproepen: 'Toafel van mien herinnering' (tekst en muziek: Mirjam van Erp, arrangement: Annemarie en Hans Hilferink), 'Mien stadt' (tekst en muziek: Patrick Pos), 'Miene veute stoat in Grolle' (tekst: Peter Wekking, muziek: Peter Wekking en Tim Ebbers), ' 't Grolse hart (blif altied kloppen)' (tekst: Henri Walterbos, muziek: Tim Ebbers) beiden met blazersarrangementen Sander Zweerink, 'Gees met' (tekst en muziek: Jan klein Gunnewiek en Nico Ressing, arrangementen: Marcel Loff), 'As echte Grolse deern bun ik geboren' (tekst: Janine Tops, muziek: Tim Ebbers), ' 't Is bienao zowiet', (tekst en muziek: Joshua Kater, blazersarrangementen: Pascal Roerdink), 'Grolle, mien Grolle' (tekst en muziek: Gerri Lenssen, arrangementen: Jos van 't Hooft).


Facebook.com/Tröntjesfestival

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids