Jan Kruip met het blauw uitgeslagen anker, het touw en de aanwijzing. Foto: Henri Walterbos
Jan Kruip met het blauw uitgeslagen anker, het touw en de aanwijzing. Foto: Henri Walterbos (Foto: Henri Walterbos)

Kei-kunstenaar Jan Kruip denkt aan carnavalsgrap en advocaat

'Als ik er met hem een paar kratjes bier uit kan slepen, dan is dat mooi meegenomen'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE/GROENLO - Hadden Lichtenvoordenaren Jan Kruip, Eddy Dusseldorp en Robert Paashuis plannen gemaakt om op zaterdag 'de elfde van de elfde' de door hen in de Grolse gracht gedropte kei weer in Groenlo op te gaan halen, werden ze volkomen verrast met het bericht uit de Vestingstad dat de kei verdwenen was en niemand iets gemerkt heeft van de ontvreemding.

Maker van de kei Jan Kruip tast nog steeds in het duister over wie achter de ontvreemding zit. Het bleef een paar dagen stil, tot donderdagavond. "Donderdagavond kreeg ik een appje van iemand dat ik bij de kei in Lichtenvoorde moest komen omdat daar schijnbaar iets voor mij lag. Wat bleek, het anker met het touw, waaraan de kei die op de gracht lag, vast zat, dat hebben ze netjes teruggebracht, maar de kei is verdwenen. Ik zou niet weten waar ie gebleven is," vertelt Kruip, met zijn handen ten hemel stekend. "Ik heb echt geen enkel idee." Bij de troosteloze aanblik van het blauw geschilderde anker met het lange touw lag echter wel een papier met daarop een stukje tekst. 'Beste Jan Kruip en overige Keien. Uw anker is waar het hoort, terug aan de Kei. Wel wat blauw uitgeslagen, dat maakt ons heel blij. Zoals u ziet is het anker een beetje blauw. Maar wij hebben de Kei nu stevig in onze klauw! Voor u een vraag waor dat ding no steet. Houd dat ding de volgende keer in ow eigen keet!! Groeten van ons.' Gezien de aard van de tekst een bevestiging voor Kruip dat Grollenaren achter de diefstal zitten van het waardevolle kunstwerk dat Kruip ooit als exacte kopie, op ware grootte, vervaardigde van het origineel.

Advocaat
Kruip weet niet wat hij verwachten moet. "Ik heb een vaag vermoeden. Het anker is blauw geschilderd. Het is geen blauwalg. Het is meer de kleur van die Grolse voetbalclub. Ik weet dus wel bijna zeker dat er Grolsen achter zitten en het is zaterdag de 'elfde van de elfde', dus denk ik dat ze een carnavalsgrap met ons Lichtenvoordenaren uit willen halen." Kruip spreekt van een 'serieuze grap'. "Ze hebben er wel werk van gemaakt en moeite voor moeten doen om die kei uit de gracht te halen. Dat valt te respecteren. Van de andere kant is het gewoon diefstal. Ik ben dan ook van plan een advocaat in te schakelen. Als ik er met hem een paar kratjes bier uit kan slepen, dan is dat mooi meegenomen. Vooralsnog is het afwachten wat de dieven verder van plan zijn. Het kon ze nog wel eens warm achter de oren worden als de advocaat met ze in contact gaat treden. Ik zou zeggen 'zet het kratje maar alvast koud'."

Vrijdagmiddag laat Kruip weten dat hij steeds meer zit te denken aan aangifte. "Zijn de ontvoerders van de Lichtenvoordse kei niet van plan deze weer boven water te laten komen dan zijn wij, roverszonen van het Grolse kanon, van plan om advocaat mr. E.H. Steentjes uit Lichtenvoorde te benaderen en hem te vragen om ons bij te staan in de onontkomelijke rechtszaak die dan zal volgen. Er wordt reeds overwogen om aangifte te doen. Groenlo is immers beroofd van zijn toeristische attractie! Zo loopt het aantal boekingen op Marveld ook terug. De middenstand van Groenlo houdt het hart vast en vreest voor gigantisch omzetverlies, schijnt iemand gezegd te hebben," zo zegt Kruip te hebben vernomen van een volgens hem 'onbekende bron.' De Grolse Gracht verliest zo al zijn allure! De ontvoerders van de kei hebben geen flauw idee wat ze aangericht hebben!"

Kruip denkt een foto in het bezit te hebben van een 'medeplichtige,' de grachtwacht, Hennie Wildenborg. Deze laat desgevraagd weten van niets te weten. "Laot Jan d'r maor een paar keien bi-j maken. Ik wet wal dat d'r nog meer Grolsen waren wee iets met dat dinge van plan waren. Ik ok. Wi-j komt no keien te kort," lacht Wildenborg.

reageer als eerste
Meer berichten