Vlnr Jasper, Eva, Danique en Storm maken deel uit van de 'toneelfamilie' van Marianum en zijn druk met repeteren voor 'Licht uit'. Foto: Kyra Broshuis
Vlnr Jasper, Eva, Danique en Storm maken deel uit van de 'toneelfamilie' van Marianum en zijn druk met repeteren voor 'Licht uit'. Foto: Kyra Broshuis

Marianum schooltoneel brengt: 'Licht uit'

'Deze groep voelt als familie'

Door Kyra Broshuis

GROENLO- Scholengemeenschap Marianum kent een lange traditie op het gebied van toneel. Docenten én leerlingen steken graag wat extra tijd in het repeteren zodat de bezoekers van de toneeluitvoeringen kunnen genieten van toneel op hoog niveau.

Leerlingen doen alles zelf
Dit jaar komt Marianum schooltoneel met het stuk 'Licht uit' en gaat daarmee voor het eerst op herhaling. Tien jaar geleden is het toneelstuk ook uitgevoerd. Docent Ivar Gierveld heeft het script geschreven en begeleidt, samen met docent Maarten Müller en onderwijsassistent Ceciel Kolkman, de leerlingen die het stuk gaan brengen. "Het gaat over een moordzaak waarin veel kleurrijke karakters voorbij komen die allemaal de moordenaar zouden kunnen zijn. We werken met 27 acteurs en daarnaast hebben we ook onze eigen decorbouwers, onder leiding van docent Sander Esselink, en leerlingen die het licht en geluid verzorgen. Zelfs de toegangskaartjes zijn door één van onze leerlingen ontworpen. Ze doen dus echt alles zelf", vertellen de drie. Ook de muziek tijdens de voorstellingen is van Marianumleerlingen; de bekende band Yo! Mama van Youp en Mat Hummelink, Mats Kuiperij en Lowie Immink zal beide avonden optreden.

In een andere rol
De acteurs hebben vijf repetitiedagen in de maand november en uiteraard nog een generale. Sinds een aantal jaar zijn de repetities in het scoutinggebouw in Lievelde. "Hier zijn de leerlingen echt weg van school en beschikken we over verschillende ruimtes om de diverse scenes apart te kunnen oefenen. We zijn hier dan steeds een hele dag", zo legt Müller uit terwijl hij een bloemkoolsoep voor de leerlingen kookt. De groep bestaat uit leerlingen van alle niveaus en uit de leerjaren 1 tot en met 5. "We krijgen ook vaak hulp van oud-leerlingen die nu een toneelopleiding volgen. Zij zeggen vaak dat het toneel het mooiste was dat ze hebben meegemaakt op het Marianum. Daar ben ik echt dankbaar voor", zegt Gierveld. "Het is ook voor ons interessant om eens iets anders te doen, buiten de reguliere lessen om. Het is altijd een hele gemotiveerde groep." Müller knikt: "Het is mooi om de leerlingen eens letterlijk en figuurlijk in een andere rol te zien."

Voorbereiden op toneelschool
Leerlingen Danique te Marveld (13 jaar, 1 gt en woonachtig in Lievelde), Storm Wissink (16 jaar, 5 vwo uit Lichtenvoorde), Jasper Lankveld (15 jaar, 4 mavo uit Zieuwent) en Eva Gebbinck (16 jaar, 5 vwo uit Groenlo), vinden het fantastisch om deel uit te maken van de groep. "Ik houd van dansen en toneel leek me ook leuk. Daarom heb ik auditie gegaan, ik ga er echt voor", zegt Danique. Voor Storm is dat niet anders: "Ik wil sowieso de entertainnmentwereld in. Mijn passie voor muziek en toneel zijn groot. Het zit wel in de familie want mijn zus studeert dramatherapie. Dat lijkt mij ook wel iets." Jasper is helemaal in zijn element tijdens de repetitiedagen. "Dit is echt mijn toneelfamilie. Het is een hele hechte groep en dat is elk jaar zo. Vorig jaar zijn we nog samen naar De Marathon geweest. Het is ook heel gaaf dat oud-leerlingen hier komen helpen. Ik wil graag straks graag naar de toneelschool in Arnhem." Dat wil Eva ook. "Supergraag, maar het is wel heel moeilijk om daar aangenomen te worden. Er mogen elk jaar maar 12 mensen starten. Door mee te doen aan Marianumtoneel krijg ik weer wat meer ervaring en zelfvertrouwen. Dat kan ik straks goed gebruiken."

Kaarten
De voorstelling 'Licht uit' wordt opgevoerd in de kapel van Marianum Groenlo op donderdag 30 november en vrijdag 1 december. Het begint om 19:30 uur en toegangskaarten kosten 3,50 per stuk. Ze zijn te koop tijdens de grote pauze op alle vestigingen van Marianum en op de avond zelf (maar op is op). Kaarten zijn ook te reserveren via toneel@marianum.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten