Leerlingen tekenen safetydeal over het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer. Foto: PR
Leerlingen tekenen safetydeal over het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer. Foto: PR

Les over smartphones in het verkeer

Op de fiets? Even niets…

GROENLO - Leerlingen van de bovenbouw van basisschool De Hoeksteen in Groenlo hebben donderdag 9 november samen met wethouder René Hoijtink een Safetydeal ondertekend met daarop afspraken over hun mobiel gebruik op de fiets. De leerlingen hebben, net als leerlingen van de St. Jorisschool in Lichtenvoorde, van Veilig Verkeer Nederland (VVN) een verkeersvoorlichting gehad met als slogan 'Op de fiets? Even niets…' over de gevaren van het gebruik van de smartphone in het verkeer. Het motto van de les was 'Aandacht op de weg'.

Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een 40% grotere kans op een verkeersongeval. Volgens inschattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn. Genoeg reden voor VVN om samen met de leerlingen hier aandacht aan te geven.

Afspraken maken
Tijdens de les is samen met de leerlingen gekeken naar de gevaren die ontstaan door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Ze konden zien, leren en ervaren wat afleiding met je doet. Het resultaat is dat leerlingen zijn zich meer bewust zijn van de risico's van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer. De leerlingen hebben in groepjes oplossingen bedacht en afspraken gemaakt om afleiding op de fiets te voorkomen. De belangrijkste afspraken zijn klassikaal geselecteerd en op een Safetydeal geschreven. Deze hebben de kinderen ondertekend en in de klas opgehangen. Alle leerlingen ontvingen ook een persoonlijke afsprakenkaart waarop ze een afspraak met zichzelf hebben geschreven over hun mobielgebruik op de fiets. Deze afsprakenkaart nemen ze mee naar huis om het met hun ouders/verzorgers te bespreken.

Veilig Verkeer Nederland
Veilig Verkeer Nederland (VVN) is een maatschappelijk betrokken vereniging die sinds 1932 gericht is op het bevorderen van een veilige verkeersdeelname van alle verkeersdeelnemers met een extra accent op kwetsbare groepen in de samenleving. VVN streeft ernaar om zoveel mogelijk mensen en organisaties te stimuleren en actief te betrekken bij verkeersveiligheid onder het motto: iedereen veilig over straat! Op de fiets? Even niets… is onderdeel van het programma Klap 'm dicht! van Team Alert en Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd in diverse gemeenten in Overijssel en Gelderland, in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland.

reageer als eerste
Meer berichten