Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

De Libero | SV Grol en het honderdjarig bestaan

Algemeen Columns

SV Grol en het honderdjarig bestaan

Niemand in Oost Gelre zal ontkennen dat hier het verenigingsleven, en dat in het bijzonder bij de voetbalclubs, functioneert als een belangrijk sociaal bindmiddel. Voetbal, Nederlands populairste sport, speelt hierin een belangrijke rol. De overkoepelende Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) is zich bewust van de positie die deze sport binnen de gemeenschap inneemt. Volgens de bond vormt voetbal het grootste sociale netwerk in dit land en dus ook in onze sport- c.q. voetbalgemeente Oost Gelre.

Het gevolg hiervan is dat voetbal is verworden tot religie. Pardon Libero, is voetbal al niet decennia lang een vorm van religie. Immers waarom wordt ene Johan Cruijff niet alleen vóór, maar ook na zijn dood 'De Verlosser' genoemd. Waarom heeft het Braziliaanse nationale elftal de bijnaam 'De Goddelijke Kanaries' en staat de Argentijnse balkunstenaar Maradonna te boek als 'De Voetbalgod' van deze wereld oftewel de meest aanbeden voetballer ooit? Terdege een vorm van religie, zij het een buitenkerkelijke. Maar wel een vorm die inmiddels een grote geloofsgemeenschap kent binnen de sport in het algemeen en de voetbalsport in het bijzonder. Immers in Amsterdam denkt men bij Ajax 'Godenzonen' in huis te hebben, het Wembley-stadion in Londen beschikt over 'Het Heilige Gras' en de Kuip in Rotterdam wordt door Jan en alleman gezien als 'De Voetbaltempel' van Nederland.

Maar laat ik mij maar beperken tot de voetballerij in ons eigen Oost Gelre. Op deze plaats heb ik al meerdere malen geschreven dat de voetbalsport zich in deze gemeente en dat afgezet tegen een aantal inwoners van nog geen 30 duizend, ondanks zaken als krimp, ontgroening en vergrijzing, zowel kwantitatief als kwalitatief op een hoog niveau beweegt. Maar liefst negen voetbalclubs, waaronder één zaalvoetbalvereniging, die de zaakjes goed voor elkaar hebben. We spelen op amateurniveau met zelfs twee clubs (Longa '30 en RKZVC) in de eerste klas van de KNVB, terwijl van de overige clubs er niet één in de vijfde klas en dus in de kelder van het amateurvoetbal acteert.

Ik kan er natuurlijk niet omheen om in het verlengde daarvan te constateren dat een grote vereniging als Grol, met ruim 1.350 leden, waarvan minstens 850 actief, daarnaast 400 vrijwilligers en 300 sponsoren, met het spelen in de derde klas niet op een niveau speelt dat bij de omvang en uitstraling van deze goed gehuisveste, ingerichte en georganiseerde club past. Neemt niet weg dat de sportvereniging Grol op tal van andere terreinen een waardig ambassadeur is van de gemeente Oost Gelre en met name het vestingstadje Groenlo. Het is immers wel dé Grol dat het komend jaar, om precies te zijn op 18 september 2018, als eerste voetbalclub in deze gemeente het 100-jarig bestaan herdenkt. En dat op een moment dat de vereniging wat organisatie, accommodatie en uitstraling betreft, staat als een huis en op die terreinen een vooraanstaande rol vervult in geheel Oost-Nederland. Tevens een club, die mede dankzij een professionele Marketing en Finance (PR/communicatie, activiteiten, sponsoring e.d.) niet alleen plaatselijk en regionaal, maar ook nationaal en internationaal (dit laatste zelfs in verschillende werelddelen) aan de weg timmert met onder andere het jaarlijkse Internationaal Marveldtoernooi. Vanwege al die positieve impact zou de vereniging na de Koninklijke Erepenning voor verdienste, toegekend bij het 50-jarig bestaan in 1968, in 2018 in aanmerking moeten komen voor de verenigingsnaam Koninklijke S.V. Grol!

Grol gaat derhalve een eeuwfeest tegemoet, een uniek jubileum waaraan gedurende het gehele jaar de nodige aandacht wordt besteed. En die aandacht is niet bestemd voor alleen Grollenaren, maar ook voor aanhangers c.q. sympathisanten uit geheel Oost Gelre. Te beginnen op zondag 7 januari 2018 en eindigende op zaterdag 29 december 2018, komen gedurende het gehele jubileumjaar tal van highlights voor jong en oud voorbij, zodat iedereen aan zijn of haar trekken zal komen. Eén van die hoogtepunten bestaat uit een grootscheepse jubileumloterij met een auto (Toyota) als hoofdprijs en daarnaast nog eens circa 150 prachtige prijzen. En laat het die laatste activiteit zijn, waarvoor ik als uw Libero hierbij uw aandacht en medewerking vraag!


Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant