Foto: Nick Oostendorp
Columns

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

De Torenwachter over wegen, wikken en wegen en omwegen

Dat is nog een verduveld intensief karwei dat opknappen van die N18 (Twenteroute) en die nieuwe aanleg ervan, beste Grollenaren. Elke keer als ik van Rijkswaterstaat een uiteenzetting krijg in het kader van de doelstelling om 'de burger beter te informeren', begin ik gaandeweg het bericht er steeds minder van te begrijpen. En dat inzicht stond al bijna op nul. Ik dacht - in mijn eenvoud - dat na Groenlo de weg nieuw wordt aangelegd en dat die ergens in Twente eindigt. En het gedeelte - dat heet tracé Torenwachter! - tussen Varsseveld en Groenlo blijft dan zo als het is. Ze zouden dat stuk (tracé) nog een keer met een bezem 'n betjen an-keren', maar dan had je het ook wel gehad.

Totaal geen inzicht van mijn kant begrijp ik nu, geen gevoel voor wegenstructuren, aanlegfilosofieën en uitvoeringscapaciteiten. Ik heb al vaak een virtuele nieuwe Twenteroute toegestuurd gekregen, maar dan begreep ik er zo mogelijk nog minder van. Er hapert een onmetelijke kloof tussen mijn inzicht en het inzicht van Rijkswaterstaat en dat is natuurlijk de schuld van Rijkswaterstaat, dat begrijpt u. Als een boer niet kan zwemmen dan ligt het altijd aan het water, zo ook in dit geval.

Om voor eens en altijd mijn opgelopen informatieachterstand in te halen, besloot ik ter plekke poolshoogte te gaan nemen. Leek me ook een mooie zin: ''ter plekke", welke plek dat dan ook mocht zijn. Ik ging richting Eibergen. Daar waar de werkzaamheden helemaal onbegrijpelijk zijn en ik zag vooral veel borden waarop verboden werd daar verder door te gaan, terwijl wegen nu juist zijn bedoeld de doorstroming te bevorderen. Weer een verschil van inzicht met Rijkswaterstaat.

Ik besloot de verbodsborden te negeren en zette mijn tocht voort in het verboden gebied. Vanuit mijn ooghoeken zag ik in de verte een vrouw aankomen, die gehuld was in fluorescerende wegkleding voorzien van teksten als controle en beveiliging en zo. We naderden elkaar en ik begreep dat de vrouw het op mij gemunt had. Toen ze vlakbij was zag ik dat ze ongeveer 25 jaar moest zijn en een juffrouw waar niet mee te spotten viel. Ze had van die staalharde blauwgrijze ogen en een strakke uitstraling waarmee duidelijk werd dat je bij haar met wat flauwekulteksten niet weg zou komen. "U bevindt zich op verboden terrein meneer", sprak ze met een beslistheid waaruit elke vorm van mededogen was verdwenen. "U ook", antwoordde ik en ik was zelf nog wel opgetogen over die kleine vondst. Ze leek zelfs heel even - een fractie van een seconde - in de war, maar toen hoorde ik haar verhaal dat zij hier was aangesteld om te controleren en ik niet. Als iedereen hier gaat lopen wordt het levensgevaarlijk zei ze op het laatst. Maar iedereen loopt hier niet, zei ik; ik ben de uitzondering die de regel bevestigt.

Het werd nog een hartstikke leuk gesprek en ze heeft me veel uitleg gegeven waardoor mijn percentage onbegrip voor Rijkswaterstaat enigszins is teruggelopen. Maar ik moest daar natuurlijk wel opdonderen. Dat was duidelijk; goede mensen hebben ze daar in dienst.

Ik dacht daarna: nu even kijken hoe het is op het stuk (tracé) Groenlo -Varsseveld. Even kijken of het daar gewoon lekker rustig is. Van het beeld toen werd ik ook niet echt vrolijk. Half Lichtenvoorde was gewoon niet meer te bereiken, maar ik bedacht me net op tijd dat dit voor Grollenaren nu niet echt een probleem is. Ik heb me daar keurig aan de verbodsborden gehouden.

Torenwachter

reageer als eerste
Meer berichten