Foto: Nick Oostendorp
Columns

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

De Torenwachter over zwijgende kanonnen en Nieuwjaarsfestijnen

Beste Grollenaren, afgelopen week ook zo opgeschrikt van de berichten over ons zwijgende kanon en de nieuwjaarsreceptie die niet in De Mattelier plaatsvindt? 'Bun ik hier in De Mattelier? Joa, dat is woar, moar 't feest is doar. En dan dat priemende vingertje richting de oude Calixtus, doar dus!

Dit soort van weinig kwaliteit getuigende Sinterklaasrijmelarij hoor je deze dagen veel. De tijd is er rijp voor. Er zijn natuurlijk mensen die dat allemaal veel beter kunnen, gefeliciteerd met uw gave. Ik geloof dat de gemeente er zelf achterkwam dat het 'niet mocht' in de Mattelier. Heel goed; je kunt niet hoger stijgen dan in de erkenning van eigen fouten. Maar gewoon even een kleine honderd meter opschuiven en klaar is kees. Het lijkt ook klaar met ons kanon, juwelen van foto's in de kranten en van Erik Mentink die op het kanon zit, terwijl laaghangende mist en een schrale kou op de stadswallen de ellende compleet maakt. Nee, Erik Mentink ging niet op de loop, hij zát op de loop. Dat het niet goed afloopt met het kanon, dat is het tijdsverloop.

Ik had daar een hele discussie over met mijn familie. Een aantal van hen is ver buiten Groenlo neergestreken omdat het ginds beter is, meer te doen, meer dynamiek, een wat swingender landsdeel en dat soort prietpraat. Maar ze volgen vervolgens wel alles van hier via internet. Normaal vertel ik wel wat over Groenlo en dan kijken ze me licht spottend aan bij die verhalen uit de oude doos. Ik hoor en zie ze het denken. Maar als het hier mis is dan beginnen ze zelf; zeg wat is er met dat kanon aan de hand, gaat dat ook al weg? Die vraagstelling die tergt me, dat licht spottende erin. Het haalt het slechtste in me naar boven. En het zinnetje 'gaat dat ook al weg?'. Ik reageer dan met: nou hier staat geen winkel leeg. Als er een winkel leeg staat dan gaan we die helemaal volpakken; en dan hebben we er dus weer een mannenmodezaak vol pakken bij.

En dan word ik nog wat venijniger; ik begin dan met iets overslaande stem te roepen dat het kanon helemaal niet echt kapot is. Dat het een strategische zet is van Erik Mentink en de mannen van de Compagnie Grolle. Daardoor komt iedereen kijken wat er toch aan de hand is. Een stroom toeristen is het gevolg. Het kan best zo zijn dat op een dag ons roemruchte kanon maar zo ineens weer begint te knallen. Dat het kanon als het ware uit zijn winterslaap ontwaakt. Dat het dus heel gevaarlijk is om zonder deskundige begeleiding (stadsgidsen) de wal op te gaan. Een enorme hoeveelheid aan groepen gaat vervolgens onder leiding van een tot over de oren in het werk zittende stadsgids het Noorderbastion op om op veilige afstand en met angst in de ogen te loeren naar het kanon. Want je weet maar nooit of dat ding een loopje met je neemt. Loopt het goed af dan gaan die toeristen later de stad in en komen dan ook bij de met volle pakken gevulde herenmodezaak. Duidelijk?

Ik word dan nog wat chagrijniger, ik ga roepen dat ze toch niet geloven dat ons kanon van 1627 na honderden jaren te hebben gezwegen het in de jaren zeventig van de vorige eeuw ineens weer 'deed', dat dit oude kanon en de trots van de stad dit huzarenstukje niet opnieuw kan uithalen?

Ze konden het haast in Keulen horen donderen.

Torenwachter

reageer als eerste
Meer berichten