De gasten worden gastvrij ontvangen door Boukhiyar Taouil. foto: Kyra Broshuis
De gasten worden gastvrij ontvangen door Boukhiyar Taouil. foto: Kyra Broshuis

Veel belangstelling voor ontmoetingsavond in Groenlose moskee

GROENLO- Dertig belangstellenden zijn donderdagavond aanwezig in de Groenlose moskee aan de Wheme, om kennis te maken met de moslimgemeenschap. Het is een initiatief van de Commissie van Ontmoeting & Inspiratie van de Sint Paulusparochie. Het is een ontmoetingsavond waarbij de vraag 'vormen wij wel samen een samenleving of leven wij naast elkaar, en op zijn beste vreedzaam naast elkaar?', centraal staat.

Door Kyra Broshuis

Bekende gastvrijheid
"In verband met de ruimte hier én de vergaande gastvrijheid van de mensen van de moskee, konden we met maximaal dertig mensen terecht", vertelt Peter Müller van de Sint Paulusparochie. "We hebben veel aanmeldingen ontvangen voor deze avond en ook mensen teleur moeten stellen." Die bekende gastvrijheid wordt direct bij ontvangst bewezen. De gasten worden onthaald met koffie, thee, water en schalen vol zelfgemaakte lekkernijen. De schoenen moeten uit en gezeten aan een lange tafel luisteren de gasten naar het openingswoord van Müller: "Fijn dat jullie met zovelen hier aanwezig zijn en dank aan Boukhiyar Taouil van de moskee voor de uitnodiging. Het is direct duidelijk wat het betekent om hier als gast aanwezig te zijn."

VerGrolst
Boukhiyar Taouil, bekend Grollenaar én moslim, vertelt de aanwezig dat hij al 38 jaar woonachtig is in Groenlo. "Ik ben echt verGrolst", zegt hij met een Achterhoeks accent. "Eerst zat de moskee aan de Gasthuisstraat en in 2000 konden we in dit pand terecht. We hebben het helemaal met onze eigen gemeenschap omgebouwd tot wat het nu is. We gebruiken deze moskee onder andere voor het bidden (vijf keer per dag), voor feesten als het Suikerfeest en uiteraard voor de Ramadan. Ook wordt het gebouw ingezet bij activiteiten in de buurt, zoals de sponsorloop en de kermis." Boukhiyar en zijn twee broertjes Abdeloahid en Redouane Taouil (eigenaren van het succesvolle internetbedrijf Marotura) beantwoorden de verschillende vragen van de aanwezigen en vertellen over de gebruiken in de Islam, 'jullie mogen alles vragen'.

De meest barmhartige
Het drietal vertelt dat moskee Arabisch is voor 'huis van God' en dat inmiddels de vierde generatie Groenlose moslims hier bij elkaar komt. "Maar niet alleen moslims uit Groenlo. We hebben ook leden uit Eibergen, Lichtenvoorde, Borculo en Zieuwent. Dit is de enige Marokkaanse moskee in het gebied. Elke vrijdag komt er een imam hier om een stukje uit de Koran te lezen en daar vervolgens over te praten. We praten ook over de actualiteiten zoals aanslagen die uit naam van de Islam worden gepleegd. Wij verwerpen dat soort terroristische daden. Wij vinden die aanslagen verschrikkelijk en schandalig. Dat is absoluut niet hoe de Islam is. Niet voor niets begint elk vers in de Koran met: Allah, de meest barmhartige." Voor de aanwezigen is het opvallend dat er veel overeenkomsten zijn met het katholicisme en de islam. "Wij geloven ook in Jezus. Er zijn veel overeenkomsten maar er lijkt, vooral in de media, alleen maar belangstelling te zijn voor de verschillen."

Moeilijke taal
De gebroeders Taouil vertellen over de Koran die altijd in het Arabisch gelezen wordt. "Het is heel lastig omdat bijvoorbeeld Marokkaanse kinderen deze taal niet meer leren. Het is een hele moeilijke taal met ontzettend veel naamvallen en uitgangen. We zouden hier graag iemand hebben die uit het Arabisch naar het Nederlands kan vertalen". De oudste broer leest vervolgens een klein stukje voor uit de Koran

Op de vraag of de mensen van de moskee wat merken van de toenemende verwijdering tussen moslims en niet-moslims wordt instemmend geantwoord. "Jazeker, dat is de normvervaging die sinds 2001 (de aanslag op de Twintowers in Amerika) gaande is. Als mensen voor die tijd iets tegen ons zeiden over bijvoorbeeld de hoofddoeken van onze vrouwen, dan schrokken we daarvan. Het lijkt of die opmerkingen nu volkomen geaccepteerd zijn in de samenleving. Hier in Groenlo kennen ze ons en horen we geen negatieve opmerkingen maar als we bij onbekende mensen komen, merk je het wel. Het is zo jammer dat ze alle Moslims over één kam scheren. Natuurlijk zijn er slechte moslims, maar ook onder de christenen zijn er slechte mensen. We kiezen ervoor om ons te omringen met positieve energie en zijn heel open over wat we hier doen en bespreken. Iedereen is hier van harte welkom!"

reageer als eerste
Meer berichten