Van links naar rechts: aannemer Rob Luttikholt, architect Herman van der Heijden en de nieuwe bewoners Doné Nienhuis en partner Gerbina. Foto: Theo Huijskes
Van links naar rechts: aannemer Rob Luttikholt, architect Herman van der Heijden en de nieuwe bewoners Doné Nienhuis en partner Gerbina. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Snel, efficiënt en duurzaam bouwen in Groenlo

Algemeen

Nieuwe visie van woningbouwplan Brouwhuizen is in trek

Door Theo Huijskes

GROENLO - De eerder dit jaar onder grote belangstelling gepresenteerde nieuwe visie op de ontwikkeling van het woningbouwplan Brouwhuizen in Groenlo, is door zowel jonge als oudere belangstellenden en dus potentiële bouwers met veel enthousiasme ontvangen. Dit enthousiasme heeft inmiddels velen aangezet tot het ondernemen van de nodige bouwactiviteiten, maar zeker ook tot het ontwikkelen van nieuwe bouwsystemen.

Dit laatste kan met name gezegd worden van de combinatie De Witte - Van der Heijden Architecten uit Groenlo en Bouwbedrijf de Betuwe BV uit Ruurlo. Architect Herman van der Heijden en aannemer Rob Luttikholt hebben samen reeds diverse woningen gebouwd. De daarbij ontstane klik heeft in dit geval geleid tot het toepassen van een nieuw, snel, efficiënt en duurzaam bouwsysteem in het plan Brouwhuizen.

Passieve bouwblokken
Het betreft het tot op heden realiseren van twee woningen waarbij blokken, gemaakt van Neopor isolatie, als 'Lego bouwsteentjes' op elkaar worden gestapeld. Door de in de blokken aanwezige noppen, vallen ze naaddicht in elkaar en worden koudebruggen en dergelijke uitgesloten. Daarna wordt in de holle ruimte van het blok wapening aangebracht en beton gestort, waardoor in één keer een geïsoleerde binnen- en buitenmuur ontstaat. Het totale systeem dekt helemaal de lading: snel, efficiënt en duurzaam. "Het resultaat is niet alleen een goed geïsoleerde woning waarbij de duurzaamheid optimaal wordt gegarandeerd, ook is er bij deze wijze van bouwen sprake van een efficiënte aanpak, die ook nog eens een lagere bouwprijs tot gevolg heeft", zeggen Van der Heijden en Luttikholt in koor. Aannemer Rob Luttikholt vult aan dat hij bij de eerste kennismaking tijdens een nationale bouwbeurs het nieuwe bouwsysteem direct helemaal zag zitten. "Het grote voordeel hiervan is dat je met zo weinig mogelijk energie een zo hoog mogelijk rendement weet te bewerkstelligen, met een maximaal wooncomfort, dat met een traditionele bouwmethode niet haalbaar is. Omdat bepaalde, kostbare voorzieningen, zoals een silo niet nodig zijn, zijn er minder kosten op de bouwplaats, het is financieel gezien aantrekkelijker. De opdrachtgever kan hiermee zijn voordeel doen."

Gespoten kurk coating
Staande bij de woning, waarvoor Grollenaar Doné Nienhuis en partner Gerbina de opdracht hebben gegeven, wordt aangegeven dat het natuurproduct kurk, hierbij in de vorm van gespoten kurk coating, wordt gebruikt voor de buitenkant van de woning. De hiervoor gebruikte kurk is afkomstig van de schors van de kurkeik. Deze boom komt voor in het Middellands Zeegebied en wordt om de negen jaar geoogst. In de praktijk is gebleken dat kurk als natuurproduct uitstekende isolerende eigenschappen heeft. "Kurk absorbeert niet alleen geluiden en trillingen, maar is ook antistatisch en brandvertragend. Bovendien bevat kurk verschillende harsen waardoor het goed bestand is tegen water en tegen aantasting, veroorzaakt door schimmels en insecten. En daarbij kan ook nog eens gekozen worden uit een groot aanbod van kleuren, waarbij tegelijkertijd verschillende korrelgroottes mogelijk zijn", vertelt Rob Luttikholt. Aangevuld door Herman van der Heijden met de opmerking dat naast dit alles voor de ramen en dergelijke triple glas in plaats van dubbel glas wordt gebruikt. "Dit alles zorgt ervoor dat de isolatiewaarde van deze woning tweemaal zo hoog is dan normaal. Dus zo zuinig mogelijk, zo duurzaam mogelijk en zo goedkoop mogelijk!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant