Afbeelding

Frank Zand | Ivar en Thierry en de ...

Algemeen Columns

Ivar en Thierry en de ...

Ik zocht eigenlijk naar een allitererende titel. Net zoals bij de avonturen van Suske en Wiske. Want die veranderen in de loop van hun verhaal ook nooit echt.

Inmiddels is het alweer kleinendeels vergeten. Het stormpje tussen aan de ene kant een docent Nederlands van ons Marianum, wonend in onze gemeente, en aan de andere kant een landelijk bekende politcus. Democratisch gekozen in de Tweede Kamer, die laatste, dat wel.

Watskeburt? Docent Ivar G. van kamp Links maakte een aantal schrijfopdrachten, een aantal onderwerpen waarover leerlingen van 5 vwo (de relatieve slimmerds) een betoog konden (moesten) opzetten. Een van de thema's was de partij van Thierry B. van kamp Rechts.

Een van de leerlingen de school van G. speelde die specifieke opdracht door aan de partij van B. en toen waren de poppen en de trollen aan het dansen.

Het heikele punt was dat G. standpunten aan B. toeschreef zonder deze duidelijk te citeren of correct te parafraseren. Dat heb ik niet van mezelf maar van een echte journalist die ik goed ken en die daar veel van schijnt te weten. Die was altijd al zo slim, die deed 5 vwo nog met één oog dicht. Hij wil hier niet met zijn echte naam in de krant, dat dan weer niet. Maar na 2 bokbier weet hij 'alles' over context, argumentatie, framing, filtering, dosering.

Ik persoonlijk voor mijzelf vond de gewraakte schrijfopdracht van docent Ivar ook enigszins suggestief maar toch niet echt indoctrinerend, laat staan haatzaaiend. De reacties van zowel de tegen- als medetweeps waren grotendeels erg voorspelbaar.

Rechts hakkend op de vermeende linkse 'elite', links af en toe met een echt moeilijk woord dat hunnie wel niet zullen kennen. En strekkinkjes als: zij generaliseren allemaal. Gelukkig waren er ook genuanceerde smu's (socialemediauitingen) uit beide kampen. Het aantal van die gsmu's had nog 1 hoger kunnen zijn, maar ik heb alleen maar gegluurd.

Ik geloof dat Thierry nog een bezoek gaat brengen aan Marianum (zonder het!) en dan gaan we over tot de orde van de Haagse en Oost Gelrese dag.

Ik wou nog iets zeggen over de Zwarte Cross. Maar ik moet juist afleren af te dwalen. Dat heb ik geleerd met een schrijfopdracht. Het was juist een rekenopdracht die me op het idee bracht van ons festival: Jantje werkt voor 10 euro per uur voor de baas en Pietje werkt voor 5 euro per uur voor de baas maar dat geld is voor Pietjes club. Wie lacht hier het laatst?

Dus ik cross voor dat onderwerp wel door naar volgende week. Doe goed je best op school en stem op wie je wilt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant