Afbeelding

Column Oerend Smart - Winterwonderland

Opinie Columns

Brrr… Met trillende handen van de kou zet ik mijn naam. De letters zien er een beetje bibberig uit. Ik doe drie stappen naar achteren. Voor me op de oude muur zie ik mijn eerste mural. Een groot rood vlak met twee losse tekeningen in zwart-wit. Ruim 20 uur werk. En nog veel meer uren om te bedenken hoe het worden moet. Meer dan 3 maanden voorbereiding voor ik het werk afmaak met mijn signatuur.

Al dit werk voor slechts één muur. Mijn werk wordt omringd door kleurrijke werken van zeven andere kunstenaars voor het project #streetartoostgelre in Lichtenvoorde. Ik heb een deel van mijn werk gewoon lekker binnen gedaan, bij twintig graden. Zij staan uren in de kou. Ik vraag me af of de voorbijgangers op De Leest in Lichtenvoorde zien wat er aan zo'n kleurrijk wandje vooraf gaat. Niet dat het uitmaakt, maar het zorgt ervoor dat ikzelf met nog meer respect kijk naar andere creatieve projecten.

Ik denk aan mijn moeder en alle vrijwilligers die al weken lang ochtenden in de kou staan in het Openluchttheater in Lochem. Met man en macht wordt er gewerkt aan de opbouw van Winterwonderland. Een kleine versie van het sprookjesbos in de Efteling. Een bijzondere beleving!

Elk jaar weer verrijzen er begin december nieuwe kunstwerken in het bos. Dit jaar is er uren getimmerd en geschilderd om bezoekers op zaterdag 9 december onder te dompelen in een sprookje. In de voorbereiding staan de decorbouwers in een grote tent. Beschermd tegen regen en wind, maar niet tegen water en kou. Wanneer de heaters worden aangedaan verdampt het vocht en komt het in druppels van het dak naar beneden. Dus worden de warmtekanonnen vaak uit gelaten om de kunstwerken droog te houden. Met stijve vingers van de kou worden schroeven ingedraaid en kleuren aangebracht.

Gestaag ontstaat de sprookjeswereld. Dit jaar is bijna alles nieuw. Zaterdag kun je een kijkje nemen in het paleis van Elsa de ijsprinses en je wordt welkom geheten door Marshmallow, de enorme ijzige sneeuwman die het resultaat is van Elsa's krachten. De ijsbeer is er dit jaar ook weer bij. De ijsschotsen liggen al klaar. En wat denk je van een elfenwoud en een heel dorp! Denk daar vele paden vol sprookjesachtige verlichting, vuurkorven en gezellige terrasjes bij. Een belevenis voor jong en oud.

Het streetartproject blijft hopelijk een jaar staan voor de sloophamer erin gaat om een nieuw gebouw neer te zetten. Winterwonderland is maanden werk voor slechts één middag en avond. Ik vind het ongelooflijk. Elk jaar weer denk ik: 'Waarom niet een paar dagen?' De grootste reden zijn al die mensen die er veelal vrijwillig aan meewerken: van acteurs tot zangers, van kaartverkopers tot barmedewerkers die glühwein, chocomelk en biertjes schenken. Het is vrijwel onmogelijk om hen meerdere dagen in te zetten. Juist daarom gun ik Winterwonderland in het prachtige Openluchttheater in Lochem duizenden bezoekers. Voor al die vrijwilligers die zich belangeloos, maar met enorm veel enthousiasme inzetten en zorgen voor een bijzonder evenement.

Linda Commandeur

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant