Het artwork van Tom's soloproject 'Heirloom'.
Het artwork van Tom's soloproject 'Heirloom'. (Foto: PR Tom Broshuis)

Tom Broshuis lanceert begin 2018 'Heirloom'

Sabbatical year voor Mister and Mississippi

Door Henri Walterbos

GROENLO - "Na zes jaar, drie albums en honderden club-, theater- en festivalshows in binnen -en buitenland hebben we besloten dat het even tijd is voor iets anders. Volgend jaar gaan we prioriteit geven aan andere dingen in het leven dan de band." Zo maakte Mister and Mississippi onlangs bekend. Niet vanuit weelde. De albumverkopen bleven achter en het aantal optredens nam af. De groep ontstond in 2012 als schoolproject van de Herman Brood Academy in Utrecht en debuteerde een jaar later in 2013 met haar titelloze debuutalbum met daarop de hitsingles 'Northern sky' en 'Same room, different house'. De band won twee 3FM Awards. In 2013 in de categorie 'Beste nieuwkomer', in 2015 voor beste Alternative band. Na 'We only part to meet again' in 2015 verscheen afgelopen lente 'Mirage,' het album waarop de band een nieuwe richting insloeg. Niet met het succes waarop de band zo vurig hoopte. Het nummer 'Lush room' werd onlangs door 3 voor 12 nog genomineerd voor song van het jaar.

'Heirloom'
Grollenaar Tom Broshuis, gitarist en componist van de band ging ondertussen al aan de slag met zijn eigen soloproject. Het resultaat hiervan zal begin 2018 in de vorm van het album 'Closure' verschijnen. Het album schreef hij volledig in de te koop staande ouderlijke woning aan de Goudsmidstraat in Groenlo. "Het proces van het maken van dit album was voor mij heel belangrijk en voelt als een soort afsluiting van een bepaalde periode in mijn geboorteplaats Groenlo," laat Tom zijn trouwe volgers weten op zijn facebookpagina 'Heirloom,' de naam waaronder Tom het uitbrengt. 'Heirloom' betekent letterlijk 'erfstuk.' Toepasselijk.

Topmuzikanten
Tom liet zich in het opnameproces bijstaan door niet de minsten. Op strijkers Jonas Pap, Marcel van As op drums, Herhard Bielderman op bas, en 'Mevrouw Tamara' van Esch verzorgt de vocalen. De mix werd uitgevoerd door Simon Akkermans. Het fraaie artwork van de hoes is een verwijzing naar Tom's verleden. Op de voorzijde een bosrijke omgeving met hierin ondermeer het wapen van Groenlo prominent aanwezig. "Dat moest er in," lacht Tom. "Het plaatje moet een beetje de voorkant van een oud kinderboek uitstralen. Een beetje nostalgie met een aantal dingen uit mijn jeugd. De klok staat voor tijd. Hij staat op zeven uur, het huisnummer waarop ik in Groenlo woonde. Het bosrijke staat voor de bosrijke omgeving rondom Groenlo. De vos is mijn favoriete dier. Hij kijkt om en is een beetje zoekende," een verwijzing naar hemzelf bekent Tom, die door de voorlopige stop van Mister and Mississippi een andere invulling aan zijn dagelijkse leven dient te geven, naast zijn drukke werk als ZZP'er bij Poppodium Tivoli in Utrecht, de stad waar hij woont.

Ongelukje
In zijn ouderlijke woning in Groenlo laat Tom enkele stukken van het resultaat van zijn solo-cd 'Closure' horen die tot en met de eindmix klaar is. Het is een beetje behelpen met zijn laptop aangezien Tom zijn rechterarm in een mitella heeft liggen vanwege een fietsongevalletje in Utrecht, afgelopen week. "Een beetje verkeerd terecht gekomen. Een scheurtje in mijn bot. Het zag er in eerste instantie erger uit aangezien ik eerst geen gevoel meer had in mijn rechterhand. Dat kwam gelukkig terug." Het betekende dat enkele optredens geannuleerd dienden te worden, waar inmiddels vervangende data voor gepland zijn. "Voordeel is dat we nu niet onze optredens met Mister and Mississippi in Duitsland afsluiten maar gewoon in Nederland."

'Zijn verhaal'
Als hij zichzelf achter zijn laptop heeft genesteld reikt hij een koptelefoon aan om het geluid goed weer te geven. "Het is instrumentale muziek en geen muziek die je via speakertjes van je laptop moet luisteren. Er zitten kleine subtiele dingetjes in die je anders niet hoort. Het is heel minimalistisch, hier in de woonkamer opgenomen." Het resultaat is van een grote schoonheid. Tom ten voeten uit. De muziek past precies bij 'zijn verhaal' over het waarom van dit document, en andersom. Als een piketpaaltje die zijn leven tot nu markeert. Het nummer 'Dew of dawn' verwijst naar zijn stapavonden in Groenlo. "Als ik dan in de zomer 's nachts of 's morgens vroeg naar huis liep dan zag ik de dauw al in het ochtendgloren. Dat vond ik altijd prachtig." De titel van het nummer 'Paperhands' staat voor de zachte handen van zijn grootouders. "Oude mensen hebben van die zachte handen. Dat is zo'n speciaal gevoel, de handdrukken van je opa's en oma's. Ik vond dat een mooie titel." Ondanks dat Tom tevreden is over het resultaat heeft hij, zoals iedere muzikant, al weer twijfels. "Er zijn een paar dingetjes waar ik nog over twijfel, of ik ze alsnog aanpas of zo laat." Tom beleefde veel plezier aan het schrijf- en opnameproces en is hij blij dat het klaar is. "Ik vind schrijven en opnemen eigenlijk leuker dan op een podium staan. Ik ben wel blij dat het eindelijk klaar is en ik het uit kan brengen. Van de andere kant vind ik het ook jammer dat het proces er op zit. Ik denk dat ik hierna gewoon verder ga met weer een nieuwe plaat."

Mastering
Begin december worden de 8 nummers gemasterd en gaat Tom op zoek naar een platenmaatschappij om de cd uit te brengen. "Dat ga ik pas doen als het helemaal klaar is. Het komt in ieder geval online. Als ik een maatschappij vindt komt het ook fysiek uit. De opnamekosten heb ik allemaal zelf al betaald. Dat scheelt al weer. Ze hoeven het alleen maar uit te brengen." Mogelijk dat Tom de muziek ook nog aanbiedt bij een publisher. De muziek roept beelden op en zou zeer goed als filmmuziek zijn weg kunnen vinden. Hier kon nog wel eens een mooie toekomst voor de bescheiden maar zo talentvolle Grollenaar in het verschiet kunnen liggen. "Ik zit er aan te denken om clips bij de nummers op te nemen met mooie beelden, zoals een oud filmpje wat ik tegenkwam van mensen die op de gracht aan het schaatsen zijn. Dat zou goed bij een bepaald nummer passen, vind ik. Binnenkort gaan we de eerste maken. Daarna kijk ik wel verder. Het kost veel geld namelijk."

reageer als eerste
Meer berichten