Joost en Martijn vlak voor hun optreden in 'De Kleine Willem' in Enschede.
Joost en Martijn vlak voor hun optreden in 'De Kleine Willem' in Enschede. (Foto: Henri Walterbos)

Joost en Martijn nestelen zich met 'Kwinkslag' in cabarettop

GROENLO/ENSCHEDE - In Groenlo liep de kaartverkoop voor hun eerste eigen theaterproductie storm. Alle vier keer kon het bordje 'uitverkocht' op de deur van Sociaal Cultureel Centrum de Mattelier. Een thuiswedstrijd voor Joost Frank en Martijn Gelinck, oftewel Joost & Martijn, maar zoals altijd bij thuispotjes ook een hoog verwachtingspatroon, gaan mensen er eens goed voor zitten.

Door Henri Walterbos

De mannen hebben immers een reputatie hoog te houden na tien jaar pronkzittingen bij carnavalsvereniging de Knunnekes en talloze optredens op feesten, partijen en spontane acties. De mannen hebben de lach aan hun kont hangen. Na een jaar meegedaan te hebben in Riesewijk & Co, met de grootste lachkanonnen van Oost Nederland, staan de kameraden dit jaar op eigen benen met 'Kwinkslag', hun eerste avondvullende theatershow. In het Nederlands. De reacties in Groenlo zijn lovend. De 1 uur en 45 minuten durende voorstelling staat als een huis, mede dankzij de sturende hand van regisseur Ellen Kremers. De gortdroge humor met geniale woordspelingen viel enorm in de smaak bij het publiek van Riesewijk en Co. Vandaar dat ze de stap aandurfden. Jan Riesewijk spreekt steevast over 'miene jongs' en Herman Finkers is fan van de nuchtere Grollenaren, met dezelfde tongval.
Of 'Kwinkslag' aanslaat buiten Groenlo testen de mannen in zaal de Kleine Willem in Enschede, tussen de optredens in Groenlo door. Extra spannend. Het geloof in eigen kunnen is er, maar er is ook spanning zichtbaar, zo blijkt deze zaterdagavond, een uur voor aanvang, in de kleedkamer van het theater, vernoemd naar Twentse grootheid wijlen Willem Wilmink. "Jan Riesewijk zei tijdens Riesewijk & Co vlak voor een optreden vaak 'woar bun ik toch an begonnen?' In dat stadium zit ik nu ook," laat Martijn ietwat nerveus lachend weten. "We hebben een paar kleine dingetjes aangepast. We doen geen try outs, dus kijken we na iedere voorstelling terug of er aanpassingen nodig zijn."
In de zaal achter de knoppen youngster Bram Lurvink uit Groenlo, die het geluid en licht van de eerste theatervoorstelling verzorgt gedurende de tour van 'Kwinkslag' langs theaters in Oost Nederland. De titel 'Kwinkslag' dekt in zijn geheel de lading. Geen toevallige titel. Kwinkslagen volgen elkaar soms in moordend tempo op, een andere keer is een aanloop langer, maar weten de mannen de zaal aan hun lippen vanwege de boeiende aanloop naar de clou. Niemand wil maar een fractie missen.
Het duo gunt de bezoekers een kijkje in hun eigen leven. Stommiteiten, woordspelingen, ergernissen uit eigen keuken, schoonmoeders, zwangerschappen, teksten op geboortekaartjes met meesterlijke eigen vondsten, een briljant item over muziekteksten met een hoog 'oehoe-' en' aaah'-gehalte', onverwachte wendingen en kwinkslagen die de zaal doen bulderen van het lachen. Maar ook een serieuze noot. Martijn krijgt na een lachsalvo de zaal muisstil als hij op de rand van het podium gaat zitten, zijn dagboek openslaat en zijn gedachten voorleest ten tijde dat zijn zoontje na een vroeggeboorte van 30 weken in de couveuse ligt aan slangetjes en apparatuur. Zowaar een trillende lip. "Er zijn meer soorten emoties dan alleen lachen", aldus Martijn na afloop. Een prachtig contrast, en zeer passend.
Het publiek beleeft ook in Enschede een zeer vermakelijke avond. Als de mannen na afloop met een Grolsch-pijpje in de hand de foyer inlopen worden handen geschud, volgen felicitaties, wordt geproost. Een mooie opmaat naar het resterende deel van de voorstellingen in fraaie theaters. Ze zien er naar uit, al hebben ze stiekem toch ook nog een wens. "In de theaterweide op de Zwarte Cross zou helemaal te gek zijn. Als is het maar een kwartier. En als ze willen dat we het in het dialect doen, geen probleem," vertelt Joost.

'Kwinkslag' is in Oost-Nederland nog te zien in De Reggehof Goor (26-01), Stadstheater De Bond Oldenzaal (03-02), Het Punt Vroomshoop (03-03), Hoftheater Raalte (10-03), Kulturhus Lintelo (17-03) en Schouwburg Hengelo (29-03). De mannen hebben echter nog meer in petto de komende periode. "Daar mogen we nog niets over zeggen."

reageer als eerste
Meer berichten