Onder het toeziend oog van Sandra Wiarda, Annette Bronsvoort en Tonnie Peters ondertekent Peter Cnossen het nieuwe convenant. Foto: Theo Huijskes
Onder het toeziend oog van Sandra Wiarda, Annette Bronsvoort en Tonnie Peters ondertekent Peter Cnossen het nieuwe convenant. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Nieuw horecaconvenant moet relschoppers verbannen

Algemeen

Wie zich misdraagt en een horecaverbod krijgt, is nergens welkom in Oost Gelre

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Niet in het gemeentehuis van Oost Gelre, maar heel toepasselijk in café De Kruup aan de Rapenburgsestraat in Lichtenvoorde, vond de ondertekening plaats van het Convenant Veilig Uitgaan 2017 Oost Gelre. Het waren burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre, Peter Cnossen, teamchef Politie Achterhoek-Oost, Sandra Wiarda, Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie, en Tonnie Peters, voorzitter van de afdeling Oost Gelre van Horeca Nederland, die hun handtekening plaatsten onder het convenant.

"Een overeenkomst met alle betrokken partijen, die een verouderd convenant vervangt. Daar zijn wij erg blij mee", aldus burgemeester Bronsvoort. "Wij willen in goed overleg er voor zorgen dat het uitgaan in deze gemeente plezierig en bovenal veilig blijft. Oost Gelre is een gastvrije gemeente. Daar ben ik trots op, maar wij moeten er samen wel voor zorgen dat hieraan geen afbreuk wordt gedaan. Daarom is hier iedereen welkom, behalve degenen die de gezellige gang van zaken in deze gemeente willen verzieken." De burgemeester vertelt dat in het nieuwe convenant is vastgelegd dat een horecaverbod direct geldt als algemeen horecaverbod, dus voor alle horecagelegenheden in Oost Gelre. Een en ander wordt bevestigd door Tonnie Peters, die lovend is over de goede samenwerking op dit terrein.

Ook Peter Cnossen geeft aan blij te zijn dat alle horecazaken in Oost Gelre zich conformeren aan het nieuwe horecaconvenant. "Ook voor ons als politie werkt dat beter, is een verbod beter te handhaven. Immers wanneer iemand zich op een bepaalde, niet te tolereren manier gedraagt in een horecagelegenheid in bijvoorbeeld Groenlo, dan is hij ook niet meer welkom in een uitgaansmogelijkheid in Lichtenvoorde. Het stelt ons tevens in de gelegenheid om direct passende maatregelen te nemen tegen degenen die zich misdragen." Cnossen geeft daarbij tevens aan dat het voordeel van het gesloten convenant is, dat ook persoons- en andere gegevens van de veroorzakers kunnen worden uitgewisseld. Hij doelt ook op het bestaande overleg tussen de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk. "Wat deze gemeenten betreft, werken wij daar als Politie Achterhoek-Oost met hetzelfde team. Dit bevordert niet alleen een goede communicatie en samenwerking, maar tevens een snelle slagvaardigheid. Dit zou eigenlijk uitgebreid moeten kunnen worden tot de gehele Achterhoek", aldus Cnossen, die nog wel aangeeft dat het in Oost Gelre niet gaat om tientallen relschoppers. "Maar ook een klein aantal kan de gezelligheid en veiligheid van een groot uitgaanspubliek behoorlijk verpesten."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant