Souad Boumedien voelt zich prettig in Amsterdam.
Souad Boumedien voelt zich prettig in Amsterdam. Foto: Souad Boumedien

Oud-Groenlose Souad Boumedien genomineerd voor 'Amsterdammer van het Jaar 2017'

Algemeen

'Ik roep ook overal heel trots dat ik een Grolse ben'

Door Henri Walterbos

GROENLO/AMSTERDAM - De Stichting Amsterdammer van het Jaar organiseert jaarlijks de verkiezing Amsterdammer van het jaar. Doel van de stichting is het bevorderen van burgerschap door de gewone Amsterdammers die zich inzetten voor de stad in het zonnetje te zetten en Amsterdammers te laten zien wat men zelf voor de eigen wijk, buren en stad kan betekenen. Onder de tien genomineerden van dit jaar ook oud-Groenlose Souad Boumedien (44). In het rijtje genomineerden staat Souad Boumedien omschreven als 'Ambassadeur Pride Amsterdam, voortrekker integratie Marokkaanse LHBT'ers en Roze in Blauw en het Marokkaanse netwerk politie.' Zondag 14 januari 2018 maakt oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet in de Stadsschouwburg Amsterdam bekend wie door het publiek is uitgeroepen tot 'Amsterdammer van het jaar'.

Canal Parade
In 2014 voer er voor het eerst een boot met Marokkaanse-Nederlandse LHBT'ers mee tijdens de Canal Parade, de botenparade door de grachten die de afsluiting vormt van Pride. Souad nam destijds samen met Mohamed Chaibi hiervoor het initiatief. Mede om haar initiatief hiertoe werd ze benoemd tot ambassadeur van Pride. In Stadsblad De Echo reageert ze op haar nominatie en we spreken haar zelf, na haar werk als inspecteur bij de Amsterdamse politie. "Amsterdam is zo'n grote stad met zoveel goede initiatieven. Best wel bijzonder dat je dan genomineerd wordt", is haar eerste reactie. Naast haar activiteiten op het LHBT-front - waarin aandacht gevraagd wordt voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen, afgekort tot LHBTI, wereldwijd - zet de oud-Grolse zich ook in tegen racisme en discriminatie, in de breedste zin van het woord. Zelf is ze al 20 jaar uit de kast en wordt in haar levensvoorkeur volledig geaccepteerd. Veelvuldig komt ze nog in Groenlo om een bezoek te brengen aan familie en vrienden. "Ik roep ook overal heel trots dat ik een Grolse ben", is ze oprecht trots op haar Grolse roots.

Bedankjes van onbekenden
Is het voor Boumedien bijna als vanzelfsprekend waar ze voor staat, regelmatig krijgt ze via social media, of in een persoonlijk contact, bedankjes van voor haar onbekenden. "Natuurlijk gaat er veel tijd zitten in mijn werk voor Pride, maar ik krijg er ook energie van en het is ontzettend dankbaar werk. Op deze manier kan ik jongeren die, net als ik 20 jaar geleden, nog in de kast zitten een hart onder de riem steken." Stemmen op Souad kan van dinsdag 2 tot en met vrijdag 12 januari 2018 via: www.amsterdammervanhetjaar.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant