Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Algemeen Columns

Volgens de Torenwachter wordt Groenlo weer helemaal zelfstandig

Beste Grollenaren, het jaar loopt op zijn eind en dan is het denk ik wel eens even goed om een beetje vrolijk en losjes te eindigen. Niet dat sombere piekerwerk van heb ik het allemaal wel goed gedaan, had ik niet me niet meer en vooral beter moeten profileren, had ik meer aan de weg moeten timmeren, mezelf beter in de markt moeten zetten en had ik niet eindelijk eens een fatsoenlijk inkomen moeten generen. Niets van dat alles, gewoon in het wilde weg wat fantaseren. Kost ook niks, hou dat wel in de gaten. 'Die Gedanken sind frei'. Zo is het maar net.

Met de stad Grol komt het helemaal goed. Oké, we hebben een aantal jaren in een soort gemeenschappelijke regeling gezeten die ze Oost Gelre hebben genoemd. Dan zou je verwachten dat er ook een West Gelre is en een Zuid Gelre en een Noord Gelre, maar nee. Daar waren ze gewoon te lui voor, ze vonden het al gauw best. Prutswerk. Gewoon maar gemakkelijk één richting noemen die toevallig op 'Oost' uitkwam. Maar dat hebben we nu allemaal wel gehoord en vooral gehad.

Want het moet er natuurlijk weer naar toe, dat we een zelfstandig stadje worden. Klein maar dapper, onbevreesd, alles zelf oplossen.

Hebt u zich de afgelopen jaren ook zo mateloos - maar dan ook werkelijk mateloos - geërgerd aan dat overleg, die aandacht voor elkaar? Dat het hele gemeentebestuur maar naar de verste uithoeken van de gemeente Oost Gelre vertrok om alsmaar te knikken, te begrijpen, te overleggen en proberen zich te verplaatsen in het gejammer en geneuzel overal? Gek werd ik d'r van. Als er ergens aan de rafelige randen van Oost Gelre iemand een vinger opstak dan zoefde het voltallige gemeentebestuur in een gemeentelijke bolide naar de plek des onheils om vooral toch een open oor te hebben en zich te verplaatsen in de mini-ellende. In die situaties dacht ik steeds: blijf toch lekker in die nieuw aangeschafte bureaustoelen in dat energiezuinige gemeentehuis daar in Lichtenvoorde zitten. Ga lekker met elkaar overleggen en problemen bespreekbaar maken, maar val er ons niet mee lastig. Dat dacht ik, maar als ik dat zei dan stonden ze al weer bij mij op de stoep of er soms problemen waren, misschien in de relationele sfeer? Of ze wellicht een helpende hand konden bieden? Donder toch op man!

Maar nu zijn we weer bijna zover dat de stad Grol opnieuw zelfstandig wordt. Net als in Catalonië, maar dan effectiever. Gewoon weer baas in eigen huis. Lekker de bruggen weer optrekken, niks meer overleggen of er mogelijkerwijs toch nog een klein ongerief kan zijn of zo. Poorten dicht.

GROL betekent Gewoon Regeren Ohne Lichtenvoorde, in plaats van Gewoon Regeren Onder Lichtenvoorde.

We gaan alles weer alleen doen. Alsmaar dat idee van samendoen, je moet het in je eentje kunnen klaren toch? Flinke kerels moeten we weer worden, niet dat gepamper, dat gedoe, dat alsmaar invoelen, meeleven, begrijpen en mee-sikkeneuren.

Het kleine, maar oh zo machtige stadje daar in het oosten van land. Die Grollenaren die alle veldslagen hebben overleefd en zelfs Oost Gelre van zich hebben afgeschud. Dat is toch een fantastisch moment in het nieuwe jaar.

Ik weet wel dat er op 8 januari een nieuwjaarsreceptie is met Oost Gelre en zo. Maar dan is de maand al half verstreken en tot die tijd even net doen zoals het ooit was. Laten we daar op klinken, beste Grollenaren.

Je kunt genieten van die gedachte en het is nog kosteloos ook.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant