Hans Kamperman vorig jaar na de rechtszaak in Zutphen. Het hoger beroep heeft inmiddels gediend. Foto: Kyra Broshuis
Hans Kamperman vorig jaar na de rechtszaak in Zutphen. Het hoger beroep heeft inmiddels gediend. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Kamperman maakt pleitnota hoger beroep openbaar

Algemeen

GROENLO- De Groenlose ondernemer en idealist Hans Kamperman is in hoger beroep schuldig bevonden. De uitspraak luidt 'schuldig zonder straf'. Kamperman werd in oktober 2016 opgepakt voor het in bezit hebben van vijf hennepplanten. In mei van dit jaar werd hij door de rechtbank in Zutphen schuldig bevonden. Kamperman en zijn advocaat Maurice Veldman tekenden hoger beroep aan.

Door Kyra Broshuis

Wietolie
Kamperman heeft altijd gezegd dat hij uitsluitend voor zieke mensen hennep teelde om daar vervolgens wietolie van te laten maken. Wietolie wordt veel gebruikt door mensen die ernstig ziek zijn. Kamperman heeft deze mensen willen helpen omdat ze via de reguliere geneeskunde niet aan dit medicijn kunnen komen, of het simpelweg niet kunnen betalen. Met de uitspraak 'schuldig zonder straf' wordt Kamperman hard getroffen, zo legt hij uit.

Voor legalisering
"Door deze uitspraak heb ik een strafblad. Dat betekent dat ik mijn idealistische projecten in Canada en Nederland moet stoppen en dus helemaal kapot ben. Mentaal, maatschappelijk én financieel. Ik heb ervoor gekozen om pleitnota en het vonnis bekend te maken. Het is niet te begrijpen dat de rechters niet twijfelen aan mijn onbaatzuchtigheid maar me vervolgens wel veroordelen. Wat is het gedoogbeleid, waardoor je zogenaamd vijf planten mag hebben, waard als je vervolgens veroordeeld wordt?" Kamperman pleit al jaren voor het stoppen van overheidsondersteuning aan de farmaceutische industrie. "Deze industrie verdient miljarden met hun giftige chemokuren en dat over de rug van kankerpatiënten. Het zou fantastisch zijn als iedereen zijn eigen hennepplant in de tuin kan houden. Dat hoeft er maar één te zijn. Dan kan iedereen daar zelf medicinale hennepolie van maken. Ik ben uiteraard voor legalisering; een hennepplant kun je namelijk patenteren en dan wordt de gezondheidszorg eindelijk weer betaalbaar. Die legalisering moet dan zo georganiseerd worden dat farmaceutische bedrijven dit niet op kunnen pakken want dan gaat het namelijk weer uitsluitend om geld."

Unieke zaak
Kamperman kiest ervoor om de pleitnota in de openbaarheid te brengen. "De overheid heeft mij doen geloven dat het huidige gedoogbeleid vijf planten toelaat. Het OM speelt in de ogen van mijn advocaat en mij een uiterst dubieuze rol. Er is mensen gevraagd om alsjeblieft aangifte tegen mij te doen. Het OM bedriegt, manipuleert en vernietigt bewijsmateriaal. Ik kán en wil geen overheid accepteren die haar burgers zo behandelt." Advocaat Maurice Veldman zegt het een unieke zaak te vinden. "Ik heb in mijn 35-jarige carrière als advocaat nog nimmer zoveel onrechtvaardigheid meegemaakt met zulke verstrekkende gevolgen voor een cliënt."

Het gaat niet om mij
Kamperman zegt door te vechten. "Deze hele zaak is natuurlijk heel vervelend voor mij maar daar gaat het mij niet om. Ik wil een verandering teweegbrengen in het huidige beleid van onze overheid en justitie. Hennep móet uit de Opiumwet waar het zeventig jaar geleden in terechtkwam. Ik blijf het zeggen: cannabis, en met name medicinale cannabis, wordt gecriminaliseerd door de overheid. De farmaceutische industrie heeft de macht in handen en mensen lijden onnodig pijn doordat hun de mogelijkheden van wietolie wordt onthouden. Ik weiger me daar bij neer te leggen." Kamperman hoopt dat er een landelijke publieke discussie op gang komt. "Ik sta niet alleen in mijn verzet maar we moeten massaal in opstand komen. Iets uit de natuur kan en mag nooit illegaal zijn."

De pleitnota van Veldman is te lezen op de facebooksite van Hans Kamperman.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant