Walter Nienhuis vertellend over en staand in zijn nieuwe studioruimte. Foto: Henri Walterbos
Walter Nienhuis vertellend over en staand in zijn nieuwe studioruimte. Foto: Henri Walterbos

Eurostudio parel in Achterhoeks muzieklandschap

Algemeen

LICHTENVOORDE - De koffiegeur hangt in de ruimte, de backline staat opgesteld om gebruikt te worden, tal van Achterhoekse muzikanten en andere gasten lopen in en uit. Er worden handen geschud, nieuwjaarswensen uitgewisseld en regelmatig klinkt het 'hoe geet 't met oe dan?'. De opening van de derde repetitie-, annex opnameruimte van Eurostudio in Lichtenvoorde is tegelijkertijd een weerzien voor muzikanten en oude bekenden uit de bruisende Achterhoekse muziekscene.

Door Henri Walterbos

Tussen hen Alan Gascoigne wiens nieuwe band 'Woke up this morning' vandaag ter gelegenheid van de opening van de nieuwe Eurostudio haar vuurdoop zou beleven. "Helaas belde onze zanger vanmorgen op dat ie ziek is. Jammer, maar niets aan te doen," is Alan nuchter. Toch komt de 'éminence grise' een kijkje nemen. Als Ludo Waenink van Doppens Textiel binnenkomt lopen begroet Alan hem direct hartelijk met een high-five en 'hee hoe gaat het met jou?'. 'Goed, en met u?,' antwoordt Ludo met respect voor de meester. Mooi. Dan pakt een trotse maar zeer bescheiden Eurostudio-eigenaar Walter Nienhuis zijn spiekpapier uit zijn broekzak en neemt, bij hoge uitzondering, een keer plaats achter de microfoon van normaliter de frontman/-vrouw van een band. "Je kunt hier repeteren, opnemen en ook nog eens nummers met beeld opnemen. Dit kun je dan door ons afgemixt en wel op een youtubekanaal plaatsen. Ik heb me hierbij laten inspireren door Daryl Hall (van Hall & Oates,HW) die met 'Daryl's House' zijn eigen youtubekanaal heeft. Hij heeft een grote blokhut, een ruimte zoals dit. Bijna net zo mooi als hier. Ook daar hangt een huiselijke sfeer. Dat heb ik hier ook geprobeerd te creëren en volgens mij is dat best wel gelukt," aldus Walter, hiermee in een notendop direct de grote kracht van zijn studio weergevend. De studio ademt rust, gemoedelijkheid en huiselijkheid uit. Inspirerend en motiverend.

Te vaak 'nee' verkopen
Over de realisering van een derde studioruimte in het pand ging Walter niet over een nacht ijs. "Het is nogal een investering, maar ik moest zo vaak 'nee' verkopen omdat de andere ruimtes al zo vol zaten. Toen Nils Wiegerinck me een keer belde en vroeg of hij repeteren kon en ik weer 'nee' moest verkopen, zei hij 'het wordt tijd voor een derde ruimte.' Ook omdat ik twee zoons heb die in muziek geïnteresseerd zijn gaf dat alles bij elkaar voor mij de doorslag. Deze ruimte kwam bovendien vrij. Het was tot voor kort opslagruimte voor het bloemencorso. Nu was de mogelijkheid er, en die kans heb ik gepakt."

Gratis repeteren jonge bands
De Eurostudio is een hobby van Walter, naast zijn werk bij BVH-Display. "Alles wat ik hier mee verdien, stop ik weer in de studio. Om jonge muzikanten te stimuleren kunnen zij hier altijd gratis repeteren. Ik merk echt dat dat helpt in hun muzikale ontwikkeling. Ik draag daar graag een steentje aan bij." Namens Behind the Corner is het Eelco Walraven die de felicitaties over komt brengen. Ook hij is vol lof over de studio en de werkwijze van Walter Nienhuis. "Er wordt enorm veel gemusiceerd in de Achterhoek. Lichtenvoorde is één van de kloppende harten van de Achterhoek." Dan over Behind the Corner. "Er zat op Behind the Corner wel heel erg het stempel van Meindert Bussink. Ons doel voor 2018 is om daar een breder gedragen initiatief van te maken. Als mensen een idee hebben om een bijdrage te leveren om de Achterhoekse popmuziek beter op de kaart te zetten dan die nu al staat dan zou dat mooi zijn. Jullie zitten hier niet alleen maar om hier te repeteren en alleen maar rond Lichtenvoorde op te treden. Je wilt ook best wel in Varsseveld optreden denk ik. We proberen daar een organisatie en systeem voor te krijgen waarin je niet alleen repeteert, maar ook opneemt, wat dan weer leidt naar optredens op festivals. Zo kom je in een soort cirkeltje. Dat is eigenlijk de bedoeling van Behind the Corner. We willen Achterhoekse muzikanten verder helpen in het traject om beter te worden, meer te musiceren, om meer te spelen en zo het Achterhoekse muzieklandschap van, en meer kleur, en meer kwaliteit te voorzien. Ieder idee is hierbij van harte welkom. Ik denk dat deze studio een zeer waardevolle steen is aan het gebouw dat de Achterhoekse muziek kan zijn."

Vertrouwen
Talie Wijlens vormt samen met Nils Wiegerinck, Jelle Spexgoor en Martijn Koolmees het opnameteam van de Eurostudio. Hij sluit de rij sprekers. "We willen Walter enorm bedanken dat we hier op basis van goed vertrouwen acht jaar geleden terecht konden om te leren hoe het werkt om opnames te maken, al dachten we dat we dat al heel goed konden. Dat viel echter nogal tegen. We hebben hier kennis van onschatbare waarde opgedaan. Van de vele fouten zijn we enorm wijs geworden. We hebben hier al van alles gehad. Laatst hebben we hier The Cool Trick gehad, een punkband uit Aalten en Neede. Met hen hebben we de eerste spotlightsessions opgenomen, zoals we dat zijn gaan noemen. Met beeld, want je zet ze in de spotlights. We hopen dat dat zijn vruchten afwerpt voor bands en acts."

Dan is de microfoon voor Doppens Textiel. Een mix van oud en jong. Ome Jan en zijn jongens. Genieten geblazen, als het gouwe ouwe, maar voor zeer velen helaas onbekende seventiesnummer 'Don't fear the reaper' live te horen van jonge muzikanten.


eurostudio.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant