Gerrit te Wieske. Foto: PR
Gerrit te Wieske. Foto: PR

Gerrit te Wieske: 50 jaar bij Obelink en nog lang niet klaar

WINTERSWIJK – Zelf blijft hij er tamelijk nuchter onder, de 74-jarigte Gerrit te Wieske. Zoals op elke eerste werkdag van het nieuwe jaar staat hij ook in 2018 weer in zijn blauwe Obelink-vest op de werkvloer en doet wat hij goed kan: tenten verkopen en dat al sinds vijftig jaar! En hij is er nog lang niet klaar mee. "Ik ga door zolang ik gezond blijf en er plezier in heb. Ik heb geen einddatum in mijn hoofd."

De 24-jarige Gerrit werkte in 1967 bij een meubelzaak aan de Hogestraat in Aalten, pal tegenover de sportwinkel van Jan Obelink. Hij had via de avondschool net de nodige diploma's gehaald om zich als meubel- en woningstoffeerder zelfstandig te kunnen maken, toen Jan Obelink hem benaderde met de vraag, of hij voor hem wilde komen werken, om sportartikelen en tenten te verkopen. Maar dat zag Gerrit in eerste instantie niet zo zitten. "Ik heb verstand van meubelen en stofferingen en dan moet ik ineens tenten verkopen?" dacht hij toen. Ik zei tegen Jan Obelink: "Als je nou meubelen gaat verkopen, dan wil ik wel komen." Niet veel later voegde Jan Obelink daadwerkelijk meubelen en vloerbedekkingen toe aan het assortiment van Obelink en benaderde de jonge Gerrit nog eens. "Nu kon ik niet anders dan ja zeggen", meent de kwieke zeventiger lachend. "En zo ben ik begin januari 1968 ingestapt en nooit meer weggegaan."

In de vijftig jaar die volgden heeft Gerrit de enorme groei van Obelink meegemaakt. Van een klein familiebedrijf, waar iedereen elkaar kende tot wat Obelink nu is: één van de grootste outdoor-winkels van Europa op het gebied van (voor)tenten en caravans met meer dan een miljoen bezoekers per jaar en ook als webshop sinds een aantal jaren zeer succesvol. "Ik ben gewoon meegegroeid", aldus Gerrit. Hij herinnert zich noch dat de jonge Jan Obelink tijdens het werk 'even weg' moest, omdat zijn vierde dochter geboren werd. "Na een paar uurtjes was hij alweer terug en werd er gewoon verder gewerkt. Zo ging dat toen; iedereen werkte keihard en ook de baas werkte net zoals de medewerkers hard mee. Het voelde als één grote familie." Deze 'familie' bestaat intussen (in het hoogseizoen) uit maar liefst 400 medewerkers, Jan Obelink is inmiddels opgevolgd door twee van zijn dochters en een schoonzoon en Gerrit kent al lang niet meer iedere collega persoonlijk. "Maar ook is er veel veranderd en ik vind mijn werk nog steeds leuk."

Vanaf midden jaren zeventig tot zijn officiële pensioen, tien jaar geleden, was Gerrit te Wieske de bedrijfsleider bij Obelink. "Toen vond ik het wel goed. Ik wilde graag drie dagen per week verder werken, maar niet meer de bedrijfsleider zijn. Dat vond men bij Obelink prima en gelukkig was ook mijn vrouw het er mee eens. Zij weet hoe graag ik mijn werk doe." Tijd voor zijn hobby's en zijn familie heeft de sportieve Winterswijker naar eigen zeggen nog genoeg. "Ik geniet van mijn vrije tijd maar ook van het werk. Ik hou van het contact met de klanten en zeker ook van kluswerkzaamheden in de winterperiode. Bij Obelink wordt nog steeds zo veel mogelijk zelf gedaan." Hij herinnert zich, dat hij en zijn klusteam de huidige parkeerplaats voor de megastore aan de Misterweg zelf beklinkerd hebben. "Wat een klus, en wat waren we trots toen we het voor elkaar hadden!" Deze en veel andere waardevolle herinneringen deelt Gerrit nog regelmatig met Jan Obelink. "Pas nog heb ik een nieuwjaarsborrel met hem gedronken en hebben we nog uren over die oude tijden gesproken. Een beetje weemoed is er dan wel bij, maar vooral dankbaarheid en tevredenheid." En als alles goed gaat, komen voor de 74-jarige Gerrit nog heel wat nieuwe ervaringen bij. Want hij is nog lang niet klaar bij Obelink.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten