Voorzitter Jan Pape (links) en secretaris Harry Pothof van Vincentiusvereniging Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Voorzitter Jan Pape (links) en secretaris Harry Pothof van Vincentiusvereniging Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Vincentiusvereniging hoopt nog steeds op leegstaande De Bron

Algemeen

'Als Vincentianen voelen wij ons de uitvoerende kerk!'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het bestuur van Vincentiusvereniging Groenlo hoopt op termijn nog steeds haar intrek te kunnen nemen in de voormalige RK Kerk Maria Moeder Gods. Het nu leegstaande gebouw, waarin tot voor kort cultureel centrum De Bron was gehuisvest, is in principe verkocht aan buurman Gerrit Pfeifer, tevens ondernemer en directeur van Pfeifer Heavy Machinery in Groenlo, maar het wachten is nog op de goedkeuring van het Bisdom Utrecht.

In een met deze krant door het bestuur van Vincentius/PCI Groenlo geïnitieerd gesprek, vertegenwoordigd door voorzitter Jan Pape en secretaris Harry Pothof, komt ten aanzien van de huidige gang van zaken verbazing en veel teleurstelling naar voren. "Voorop gesteld, geen enkele negatieve op- of aanmerking aan het adres van de heer Pfeifer. Hem treft geen enkele blaam. Dit laatste kan helaas niet gezegd worden van het bestuur van de overkoepelende Paulusparochie, waarbij wij een uitzondering maken voor pastoor De Jong. Men is met onze zestig leden - allemaal pure vrijwilligers - tellende vereniging op een niet te tolereren wijze omgegaan. Wij zijn in deze transactie op geen enkele wijze een serieuze gesprekspartner geweest. Als vereniging, die zich dag in, dag uit bezighoudt met het helpen van minderbedeelden in de samenleving, door daarvoor op alle mogelijke manieren gelden te genereren om vervolgens met medewerking van tal van interne werkgroepen en in overleg met externe instellingen te zorgen dat het geld op de juiste plek terecht komt, voelen wij ons enorm tekort gedaan", aldus de beide woordvoerders Pape en Pothof.

Openbare verkoop
Al tijden achtereen azen de Vincentianen op de hen op alle terreinen passende locatie op de hoek Ruurloseweg - Buitenschans. "Het huidige onderkomen aan de Oranjestraat is veel te krap om al onze huidige activiteiten op een goede wijze te kunnen uitvoeren, laat staan dat er ruimte is om onze activiteiten verder uit te breiden. Daarnaast worden wij op deze locatie geconfronteerd met parkeerproblemen en zijn wij genoodzaakt om onze goederen elders op te slaan. Bovendien hebben wij al een koper voor ons huidige gebouw", vertelt voorzitter Jan Pape, die de voorkeur blijft geven aan een positieve opstelling. "Wij blijven perspectief zien en daar gaan wij voor." Evenals Pape verbaast ook secretaris Harry Pothof zich er in hoge mate over dat het Paulusbestuur niet gekozen heeft voor een openbare verkoop. "Let wel, het gaat hier om een met financiële en andere inbreng van de gemeenschap gebouwde en in stand gehouden kerk. Gelet op het feit dat wij ons als Vincentianen de uitvoerende kerk voelen en dagelijks in de praktijk brengen wat ons in de kerk is en wordt geleerd, hadden wij een eerlijke kans verwacht. Het tegenovergestelde is waar. Wij mochten alleen ons verhaal doen, het voeren van een discussie werd ons op geen enkele manier toegestaan. En dan te bedenken dat je als Vincentiusvereniging al het uitvoerende werk behartigt voor de PCI (Parochiële Caritas Instelling, ThH)."

Participatiemaatschappij
Voorzitter Pape vertelt dat de Groenlose Vincentuisvereniging al in 1853 is opgericht en er nog steeds volop voor gaat. Er is in 2017 vijftigduizend euro uitgegeven aan geld, (kerstactie)cadeaubonnen of anderszins ten behoeve van de medemens, die te maken heeft met grote materiële en/of financiële problemen. De Vincentiusvereniging hoopt nog steeds De Bron te kunnen inrichten als diaconaal sociaal centrum. "Dit moet mogelijk zijn in de huidige participatiemaatschappij, waarbij samenwerking een groot goed is. Maar ik blijf hoopvol gestemd. Een en ander mede met het oog op ons eigen bidboek 'Samen Kerk in Groenlo' en niet te vergeten het door de Paulusparochie opgestelde, tevens toekomstgerichte beleidsplan. Ook is er een inrichtingsplan gemaakt voor De Bron als diaconaal sociaal centrum en is het gebouw door een deskundige aannemer beoordeeld met betrekking tot achterstallig onderhoud en aanpassingen, is er een energieplan gemaakt en zijn de kosten bij ons bekend. Bovendien beschikken wij over vier modellen van mogelijke financiering met exploitatiebegroting en hebben financieringsbesprekingen welkome resultaten opgeleverd. Met het Paulusbestuur zijn wij van mening dat wij liever geen geld in stenen steken. Maar gelet op de vraagprijs, te weten de taxatieprijs van 350.000 euro, kunnen wij helaas niet anders. Het Bisdom Utrecht is inmiddels op de hoogte gesteld van onze plannen. Wij wachten hun beoordeling af."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant