Afbeelding

Frank Zand | De volksekrant

Algemeen Columns

De volksekrant

Als je in Oost Gelre naar buiten kijkt, heb je kans dat je een groep feiten langs ziet komen en een flink stuk daar achteraan de politiek. Dat zegt een wakkere Silvio G. in de wakkerste krant van Nederland.

Want zaterdag was er - na die echte van donderdag - opnieuw een storm in Oost Gelre, een mediastormpje, gebrekaankwaliteitskrant De Telegraaf had een spread (een artikel over twee pagina's tegenover elkaar) gewijd aan Oost Gelre. Als je het artikel leest, valt Oost Gelre trouwens min of meer samen met Lichtenvoorde. Als je de kop boven het artikel leest, valt zelfs de Achterhoek min of meer samen met Lichtenvoorde, de 'parel'.
Maar goed, daar is het gemeentehuis, dan krijg je dat. Hoewel het hart van de representatieve democratie, de gemeenteraad, in Groenlo bijeenkomt.

Ambtenaren, politici en bestuurders die roepen problemen samenhangend met krimp te willen voorkomen, blijken die krimp zelf voor een flink deel te veroorzaken of in elk geval te versterken. Door te weinig woningbouw toe te staan, waardoor mensen ergens anders gaan of blijven wonen, waardoor vacatures niet vervuld worden. Och heden en de komende jaren, het is een vicieuze cirkel van Amsterdam tot Zieuwent (net als dat nieuwe wandelpad).

Althans, dat vinden de geïnterviewde ondernemende Oost Gelrenaren in het Telegraaf-artikel. Aanpakkers die jong van hart en in veel gevallen ook jong van andere lichaamsdelen zijn.

Interieurbouwer Herman R. moet de werknemers zelfs uit het buitenland halen. Dat kan, neem ik aan, over de Duitse grens. Frau Merkel heeft er een heleboel over.

Er schijnen volgens makelaar Wout S. 384 leegstaande huizen onvindbaar te zijn. Alle makelaars bij elkaar (bedoelt hij Lichtenvoorde of Oost Gelre) hebben namelijk maar 15 leegstaande huizen in de aanbieding en de gemeente beweert dat 399 huizen leegstaan.

Misschien zijn die 384 geheimzinnige huizen ondergebracht bij een makelaar buiten Oost Gelre? Misschien willen de eigenaren die huizen verkopen buiten een makelaar om?

Of inventariseert de gemeente de huizen op een tijdstip dat de bewoners naar het werk zijn, naar school, of naar Bredevoort (om maar een buitengemeentelijk pareltje in de buurt te noemen)? En valt het de controleurs niet op dat al die huizen voor leegstaande huizen wel erg goed gemeubileerd zijn?

Dus als je eens gemeentelijke roetengloeperds door Groenlo ziet lopen - een meter of honderd achter de feiten aan, nog steeds vrij naar Silvio G. - vraag er gerust eens naar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant