Aangrijpend duet Martin Hogenkamp en Marjon Westerdiep. Li. pianist Evert-Jan de Groot met violist Papillon Boddeke (tevens zijn assistent). Foto: Ans ter Horst
Aangrijpend duet Martin Hogenkamp en Marjon Westerdiep. Li. pianist Evert-Jan de Groot met violist Papillon Boddeke (tevens zijn assistent). Foto: Ans ter Horst

Classic WM met dirigent Engel naar Varsseveld

GROENLO - Dirigent Emile Engel en zijn regionaal koor Classic WM gaan zaterdagavond 17 februari het concert Viva L'Opera", waarmee men in november twee keer optrad in een uitverkochte Oude Calixtus, herhalen in de Grote of Laurentiuskerk in Varsseveld.

Door Ans ter Horst

Er is een kleine wijziging in het programma met bijna dertig hoogtepunten uit beroemde opera's als Il Trovatore, Cavalleria Rusticana en Die Entführung aus dem Serail. Er vervalt een koorwerk, waarvoor het prachtige Koor van de Hofdames uit Anna Boleyn in de plaats komt. En zingt nu Rachel Westerveld uit Aalten het La vergine degli angeli uit La Forza del Destino en gastsoliste Marijke ten Kate uit Winterswijk de aria Caro mio ben van Giordani, dat eerst de Grolse Enneke Klomps vertolkte. De ruim vijftig zangers en zangeressen worden begeleid door Evert-Jan de Groot op vleugel uit Utrecht, en bij sommige werken eveneens door organist Wim Ruessink uit Winterswijk en violist Papillon Boddeke (Zutphen).
Het is een programma met veel afwisseling: koorwerken, aria's en ensembles, al dan niet met koor. Bijvoorbeeld het Zigeunerkoor, Paaskoor, Chor der Janitscharen, het Rataplan-koor en Bella Vita Militar. Er wordt gebruik gemaakt van podium èn kerkzaal. Regie heeft Johan Kersjes uit Lichtenvoorde.
"Classic WM probeert bij elk werk de passende sfeer op te roepen van ongeloof en verdriet tot grote vreugde om zo een avond van contrasten aan het publiek voor te schotelen", aldus de bevlogen dirigent Engel, die sinds 2010 muzikaal leider is. Hij is enthousiast over de kwaliteiten van het koor en de (eigen) solisten. Behalve Rachel zijn dat ook Martin Hogenkamp uit Lichtenvoorde, Gerard Oxener, Jan Nijman en Henk van Duinen (Winterswijk), Marjon Westerdiep (Eibergen) en Albert Dik uit Varsseveld.
Bij sommige werken wordt tevens geacteerd, zoals bij het met veel passie gezongen duet Non, no Turridu uit Cavalleria Rusticana van Mascagni van Marjon en Martin. Hij zingt verder o.a. solo Ah! Si ben mio uit Il Trovatore, het wervelende Largo al factotum uit Il Barbieri di Seviglia en in het ensemble A te o cara van Bellini met Marijke, Henk en Gerard. Martin vindt de nieuwe spelelementen een mooie afwisseling voor het publiek. "We zijn uit de comfortzone getreden. Zo krijgt het duet een heel andere impact dan wanneer het statisch wordt gezongen."
John en Rick te Dorsthorst van A 60 Audio Producties leveren eveneens een belangrijke bijdrage aan de totaal-sfeer. De entree is Euro 15 euro, inclusief programma. Meer info www.classicwm.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden