Afbeelding
Foto: Henri Walterbos

Huiskamerbuut voor SamenLoop voor Hoop

Algemeen

GROENLO - De Sociëteit Grolse Wanten is voor de mannelijke leden meer dan alleen het in stand houden van de Grolse-wanten-brei-traditie. Naast de serieuze toon van hun aller doelstelling beleven de heren het gehele jaar door veel plezier met elkaar. Zo ook afgelopen vrijdagavond als de mannen carnavalesk verkleed bij elkaar zitten voor de tweede Grolse Wanten Huiskamerbuutavond. Plaats van handeling het eigen onderkomen in de voormalige meubelfabriek Oldenhuis, waar eveneens de materialen opgeslagen zijn van de Compagnie Grolle. De mannen hebben er ook de beschikking over een prachtige vergader- annex feestruimte.

Door Henri Walterbos

Voordat Erik Mentink de avond officieel opent zijn de mannen zich er allen terdege van bewust dat het wel eens de laatste Huiskamerbuutavond kan zijn op de huidige locatie, gezien de afgelopen week bekend gemaakte plannen met de plek waar men al sinds 2005 gehuisvest is. Hèt gespreksonderwerp voorafgaande aan de eerste buut. Ook Mentink is bezorgd. "Ik denk dat we maar een keer met de Knunnekes om de tafel moeten gaan zitten om iets uit de grond te stampen. Ruimte is echt een probleem. Er staan hier ook spullen van andere verenigingen. Morssinkhof gaat gier ook weg zodra Mueller vanuit Lichtenvoorde naar Groenlo verhuist. Dat hebben zij gekocht. Dan kan het nog wel eens snel gaan hier, ben ik bang." In een vlugge 'voor de vuist weg'-rekensom schat Edwin Grothe in dat de Compagnie Grolle en de Sociëteit Grolse Wanten samen al minimaal een ruimte nodig hebben van 40 bij 15 meter voor opslag. "Maar, zo'n ruimte als hier krijgen we nooit weer", kijkt Grothe terneergeslagen.

Belangeloos
De sfeer slaat echter snel om als Erik Mentink de volgorde van de buuts bekend maakt. "We hebben koppels gemaakt die met elkaar iets op moeten voeren. Een vrije opdracht. "Tussendoor verzorgen Joost en Martijn de huiskamerbuut die ze belangeloos beschikbaar stelden voor de onlineveiling van de SamenLoop voor Hoop Oost Gelre afgelopen juni. Wij hebben hier het hoogste voor geboden, 270 euro. Tof dat die jongens dat vanavond doen." Als de combinaties Michel Brevink/Wim Nijenhuis en Tom Heming/Xander Luttikholt/Chris Schuurmans de lachers op hun hand hebben gekregen worden Joost en Martijn aangekondigd. De mannen komen even over van het residentiefeestje van Prins HenkJan en Adjudant Maurice, om hun kunstje te doen. "Mooi dat jullie ow breiwark allemaole effen an de kante hebt elegd um naor ons te luusteren. Heemaol gin drietwieve hier zee ik. Wi-j vindt 't mooi dat wi-j dit mögt doon veur de SamenLoop voor Hoop, een zeer goed doel, maor veur Martijn was het nog moar de vraoge of hee hier vanaovond wal aanwezig kon wezzen. Hee was neet best op d'n draod," begint Joost. "Klopt," bekent Martijn. "Ik heb de afgelopen dagen völle op d'n pot ezetten. Een Samenloop van diarree zeg moar." De ene kwinkslag volgt de ander op en de twintig 'wantenmannen' nippen schuddebuikend van het lachen aan hun biertje of werken een van de honderden hapjes bijna proestend weg. Niet enkel een verzameling van oude anekdotes komen voorbij, ook de wantenwoordspelingen zijn niet van de lucht.

'Hartstikke jofel'
Na afloop hebben de mannen evenveel genoten als de aanwezigen, laat Joost weten. "Op de eerste plaats jullie allemaole bedankt wat jullie veur de SamenLoop hebt edaone. Wi-j vonden 't hartstikke jofel hier. Dit mo'w eigenlijk vaker doon."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant