" " " "
Carnavalsviering 2018 met centraal Roos en Noor. Foto: Theo Huijskes
Carnavalsviering 2018 met centraal Roos en Noor. Foto: Theo Huijskes (Foto: Theo Huijskes)

Carnavalsviering Knunnekes in Basilica Minor

Kerkdienst in het teken van Roos en Noor

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het is zaterdagavond 10 februari 2018. In de RK Calixtusbasiliek zijn talrijke carnavalisten en tientallen andere belangstellenden aanwezig voor de achttiende editie van de jaarlijkse carnavalsviering. De viering voorafgaande aan de 'drie dolle dagen' in de carnavalsveste Grolle kent dit jaar het thema 'Een lach en een traan'. Een thema dat zowel een letterlijke als figuurlijke invulling krijgt op het moment dat Loes Meulenbeek, de partner van stadsprins Henk-Jan I (ten Brincke) van CV De Knunnekes, het woord neemt om hun beide overleden 'deerntjes' Roos en Noor het totale carnavalsgebeuren mee te laten beleven.

Het is stil, maar het wordt nog stiller in de Grolse basiliek wanneer Marloes met aan haar zijde Henk-Jan en twee hartvormige roze ballonnen voor een indrukwekkend portret zorgt van de korte levens van beide meisjes. De boodschap is duidelijk: Carnaval is een feest dat mensen met elkaar verbindt, maar daar horen Roos en Noor ook bij. De impact van deze bewonderenswaardige bijdrage is enorm groot. Een en ander zeker getuige de reactie van de aanwezigen: kippenvel, tranen, maar ook een staand ovationeel applaus van meelevende carnavalisten voor de ouders van de beide deerntjes.

Gevarieerde viering
Voorganger van de viering is pastoor Herman de Jong, die een goed gevulde kerk welkom heet met de woorden: "Fijn da'j d'r allemaole bunt!" En die allemaal zijn niet alleen diverse geledingen van carnavalsvereniging De Knunnekes, maar ook van carnavalsvereniging De Maispotters uit Voor-Beltrum. Onder het toeziend oog van koster, tevens regisseur Hennie Schovers, in 2000 zelf stadsprins van Groenlo, voltrekt zich een gevarieerde viering. Een viering waarin naast tal van door vertegenwoordigers van beide carnavalsclubs gesproken woorden, ook veel plaats is voor muziek en zang. De muziek wordt verzorgd door Hofkapel De Knolle en de zang door het gemengde koor Vocales onder de bezielende leiding van Nardi Strijbos-Hilhorst. De variatie bestaat met name uit het feit dat niet alleen liederen als 'Waor zal mien prinsjen slaopen' -één van de meest bekende schlagers van De Knunnekes- ten gehore wordt gebracht, maar ook bijvoorbeeld het wereldberoemde 'Hallelujah'. Al met al een in alle opzichten geslaagde kerkelijke dienst van woord, zang, muziek en gebed.

Meer berichten