Vriendengroep De Snikkels wint bij de kleine wagens. Foto: Ferry Broshuis
Vriendengroep De Snikkels wint bij de kleine wagens. Foto: Ferry Broshuis

Optocht overtreft alle verwachtingen

Inventief, origineel, gevarieerd en vol met humor

GROENLO – De verwachtingen voor de optocht van de dit jaar 55 jaar bestaande carnavalsvereniging de Knunnekes waren hoog gespannen.

Door Ferry Broshuis

Zondagmiddag bleek dat die hoge verwachtingen zelfs nog wat aan de lage kant waren. Volgens velen de beste optocht die de Knunnekes ooit op straat hebben gebracht; inventief, origineel, gevarieerd en met veel, heel veel humor.
De Grolse narren hadden er zeer serieus werk van gemaakt. Grolle kent traditioneel veel loopgroepen die zich ook behendig door de knusse, nauwe en prachtig versierde straten van de binnenstad wurmen. Duizenden toeschouwers genoten van die prachtig versierde formaties waar zelfs aan elk detail aandacht was besteed. Maar ook grote wagens waarbij op ludieke wijze werd gewezen op een aantal heikele onderwerpen, zoals de wietproblematiek van Kamperman.

Kei
Tussen al die prachtige kleuren en bonte mensenformaties was ook de 'kei van Lichtenvoorde' te zien en te bewonderen. Een opvallende deelnemer! Zoals bekend is die kei vorig jaar geschonken en 'neergelaten' in de Grolse gracht. Een soort geschenk van Lichtenvoorde aan de Grolsen. Maar daar dachten ze in Grolle toch wat anders over.

Zondagmorgen werd er nog een vrolijke rechtszaak over gevoerd (voor het verslag zie elders in deze krant) en de uitspraak was, dat de mensen uit Lichtenvoorde met kei en al door de stad moesten trekken. Een soort ludieke taakstraf dus. Zo werd het een grappig onderdeel van de optocht en konden de schuldigen toch ook mooi genieten van al het moois in de stad Grol.
Natuurlijk kwam het Las Vegas van de Achterhoek weer voorbij en vele prachtige loopgroepen maakten in hun presentatie een ludieke verwijzing naar prins Henk Jan I en adjudant Maurice die een flinke kennissen- en vriendenkring blijken te bezitten!

Begin
Voor de optocht begon had in de raadzaal van het stadhuis stadsprins Henk Jan I de sleutels van de stad al overhandigd gekregen van burgemeester Annet Bronsvoort. Het werd in die raadzaal een prachtige carnavaleske zitting met proclamaties en toespraken van jeugdprins en adjudant, van het prinsenpaar van de Tönnekes, van de tweede jeugdprins en adjudant en natuurlijk van de stadsprins en zijn adjudant zelf. Ze zeiden ondermeer dat je carnaval het hele jaar viert; 'dat is wel lang maar ook heel erg mooi!'
En natuurlijk ontbrak ook dit jaar de klokkenluider niet. Miquel Porskamp hield een prachtige toesprak waarin hij ondermeer pleitte voor een verenigingshal in Groenlo. En daarna kon het gezelschap, staande op het bordes genieten van de optocht.

Van Gogh
Daarin zoals gezegd prachtige onderwerpen; wat bijvoorbeeld te denken van de spreuk 'compleet van Gogh los' met een prachtige mammoetgrote tekening van de beroemde van Gogh, een onderwerp waarvoor de vriendengroep de Snikkels tekende. Maar ook het stierenrennen in Pamplona was zo'n aansprekend onderwerp, evenals de strandverkopers van CG Punani. Het waren allemaal onderwerpen die de juiste stemming erin brachten. Natuurlijk ook veel dweilorkesten in de optocht en de muziek bleef in de nauwe straten van Groenlo lekker hangen.
En na de optocht was het overal carnaval; de Knunnekes hebben een mooie prestatie neergezet. Chapeau!

Meer berichten