Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Ard Schenk: de Apollo van het ijs!

Algemeen Columns

Ard Schenk: de Apollo van het ijs!

Hij wordt op 16 september 1944 in Anna Paulowna geboren en wordt nog altijd gezien als een sportfenomeen en in het verlengde daarvan als de beste Nederlandse sporter aller tijden. Door de Amerikaanse sportpers blijft hij door de jaren heen aangeduid als de Apollo van het ijs. Ik heb het hier over topschaatser aller tijden Ard Schenk.

Ja beste lezers, ik hoor het u zeggen: 'Waarom nu Ard Schenk ten tonele voeren, terwijl de Olympische Winterspelen 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang in volle gang zijn en wij, aan de beeldbuis gekluisterd, zitten te duimen voor onze schaatstoppers Sven Kramer en Ireen Wüst, Kjeld Nuis en Jorien ter Mors?' Mijn antwoord is heel simpel. De inmiddels 73-jarige Ard Schenk is afgelopen zaterdag in Lichtenvoorde bij sportcentrum Kei-Fit voor het houden van een lezing. En omdat ik de Schenk van dit moment graag in levende lijve wil aanschouwen en aanhoren, ben ik er bij. Dit laatste ook nog eens met toevoeging van het argument dat zijn lezing de titel draagt: 'Fit & Vitaler ouder worden!'

Met bewondering en respect zie ik de ene helft van het illustere duo uit het Ard & Keessie-tijdperk voor mij staan. De schaatser, die in de beginjaren zeventig zijn hoogtepunten beleeft. Dit door achtereenvolgens in 1970, 1971 en 1972 maar liefst drie keer op rij wereldkampioen allround schaatsen te worden en in 1972 bij de Olympische Winterspelen in het Japanse Sapporo voor ons landje goud in de wacht sleept op de 1.500 meter, 5 en 10 kilometer. In die tijd een schaatser van de absolute buitencategorie. Immers hij is het, die met deze Olympische trilogie een bijna niet te evenaren wereldprestatie levert. Want uitgerekend de thans in het Noord-Hollandse dorp Grootschermer woonachtige Schenk is daarmee de eerste schaatser ter wereld die in de voetsporen treedt van de legendarische schaatskanonnen uit Noorwegen, te weten Ivar Ballangrud (drie gouden medailles in 1932) en Hjalmar Andersen (drie gouden medailles in 1952). Niet zo verwonderlijk derhalve dat deze sportfanaat vier keer is gekozen tot 'Sportman van het jaar' en in 2005 als eerste Nederlandse sporter de 'Fanny Blankers-Koen Trofee' krijgt uitgereikt.

In het fraaie en gastvrije sport- en fitnessonderkomen Kei-Fit is het in eerste instantie lichtelijk schrikken wanneer de boomlange voormalige fysiotherapeut zich voorstelt aan de opgekomen toehoorders. Geen door een Bourgondische inslag gekenmerkte, maar een sterk afgeslankte Ard Schenk. Duidelijk is, en dat blijkt ook uit zijn nadien gesproken woord, dat het boegbeeld van de schaatssport reeds jaren geleden het schuimende bier en de ragout in wijnsaus heeft ingeruild voor selectieve voedingspreparaten, die de juiste leefstijl en dus een goede gezondheid bevorderen. Maar wat wel gebleven is, is de uitstraling en spontaniteit van deze nu al legendarische sporter. Dit laatste blijkt wel op het moment dat hij de moeite neemt om even kennis te maken met de Lichtenvoordse Ard Schenk, bij zijn geboorte op 16 oktober 1972 door zijn ouders vernoemd naar de in dat jaar in de gehele internationale schaatswereld bejubelde en op handen gedragen schaatsheld.

De lezing van Schenk maakt nog eens duidelijk dat de leefstijl van de mensen helemaal is aangepast aan de maatschappij. Maar daarbij wordt vergeten dat dezelfde leefstijl een ongekend grote invloed heeft op de lichamelijke gesteldheid. Dit heeft nog meer dan voorheen tot gevolg dat wij ouderdom niet kunnen bepalen, maar wel beïnvloeden. "Vroeger waren wij sterk door te werken, tegenwoordig zijn wij sterk door te bewegen. Verantwoord leven gebeurt nu vanuit het hart in plaats vanuit het hoofd", aldus Ard Schenk.

Reacties/tips: delibero@achterhoeknieuws.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant