Foto: Ferry Broshuis
Foto: Ferry Broshuis Foto: Ferry Broshuis

Dweilen in Grolse binnenstad groot genot

Algemeen

GROENLO - Maandagmiddag was de veste Grol veranderd in een kolkende massa carnavalsvierders die het dweilen aangrepen om flink feest te houden. Het festijn concentreerde zich vooral in de Kevelderstraat, de zogeheten Dweilstroate, waar de nodige muziekformaties de stemming steeds opnieuw weer extra impulsen gaven.

Door Ferry Broshuis

En er was een fraaie samenwerking tussen het dweilorkest van de Knunnekes en de carnavalsvierders. Reden daarvoor was dat het dweilorkest 555 tamboerijnen uitdeelde aan de feestvierders, die daarmee vervolgens het orkest ook muzikaal konden begeleiden. Dat liep uit op een juweel van een muziekshow.

555
Thomas Wallerbosch van het dweilorkest kon deze verslaggever tussen alle drukte in vertellen, dat die 555 tamboerijnen verwijzen naar het 55-jarig bestaan dat de Knunnekes dit jaar vieren, maar dan getalsmatig enigszins opgerekt. Mooie gedachte! En de feestvierders konden die tamboerijn ook gebruiken als dienblad en daardoor was er eigenlijk sprake van het aanbieden van een multifunctioneel voorwerp aan de carnavalisten. Zo zit dat.

Geschiedenis
Het dweilen in Groenlo is feitelijk begonnen in het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het festijn heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een grote regionale gebeurtenis. Veel carnavalsverenigingen uit de omgeving maken graag gebruik van de mogelijkheid op maandag naar Groenlo af te reizen. Daar wacht hen steeds een hartelijke ontvangst. Het dweilen werd overigens maandagmiddag officieel geopend door prins Henk Jan 1 en adjudant Maurice die samen met representanten van het bierwezen het eerste vat aansloegen.

In het geheel van dweilorkesten maandagmiddag liet het gelegenheidsorkest van de technische commissie zich ook niet onbetuigd en de schlagers die de commissie dit jaar heeft gemaakt gingen er in als koek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant