Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Algemeen

De Torenwachter over (on)interessante gemeenteraadsverkiezingen

Welaan, beste Grollenaren, jullie weten het: op 21 maart kiezen we een nieuwe gemeenteraad. Inmiddels duiken overal de verkiezingsborden op en daarop prijken nu al kandidaat-raadsleden die uiteraard bij een partij horen; sterker nog: die een partij meestal aanvoeren. Ik mag graag naar deze oude vorm van presentatie kijken en ook luisteren naar de commentaren van passanten. "Verrek, wil den ook al roadslid worden? Dan magge nog wal wat bi'j leren."

Nou, zo gaat dat ongeveer. Verkiezingsborden vind ik het mooiste. Ze hebben ook iets treurigs, zeker naar mate de tijd verstrijkt en de biljetten wat aan betekenis inboeten, evenals de foto's. De kandidaten zelf natuurlijk niet! "Ik heb dat snajem van den kael noo wal ezene; loat den moar is an 't wark goan!" Maar dat kan alleen maar als er ook op hem wordt gestemd. Wat me wel opvalt is, dat heel veel mensen de kandidaten niet meer kennen. Dat is de makke van een grotere gemeente; dan worden raadsleden anoniemer, dan weet je niets meer over hun achtergrond. Wat Oost Gelre betreft heb ik het gevoel dat er hier eigenlijk niet veel gebeurt rond die verkiezingen. Voor zover ik het kan beoordelen is er hier ook geen nieuwe partij opgestaan. Het zijn de gevestigde partijen die hier met elkaar in de slag gaan en na afloop hopelijk aan de slag. Naar mijn gevoel houden ze elkaar zo ongeveer in evenwicht. Ja, ik begrijp dat de partijen daar zelf heel anders over denken. Die hebben elk een visie ontwikkeld waardoor hun partij wel moet winnen, gezien de krachtige en belangrijke beslissingen die de afgelopen jaren door hen zijn genomen. De grote lijnen naar een verdere glorieuze toekomst zijn uitgestippeld. Hun vingers zijn steeds op de zere plekken gelegd wat betreft nog niet gerealiseerde doelstellingen en dat komt door de stroperigheid en de te lage beslissingsbereidheid van concurrerende partijen.

Oost Gelre is eigenlijk een rustige gemeente, gelukkig maar. Enorme explosies van volkswoede zijn uitgebleven, al zijn er natuurlijk ook hier wel belangrijke zaken waarvoor je dus een gemeenteraad nodig hebt.

En eigenlijk kom je daarbij in een spagaat terecht. Mensen hebben normaliter niet veel interesse in de politiek; zeker niet in een grote gemeente omdat het democratisch proces via oneindige aantallen voorschriften, regeltjes en procedures verloopt. Dat is bijna abstractie en dan vergaat je de moed vaak. Maar het gaat wel om belangrijke zaken, zoals bijvoorbeeld hier over de mammoetstallen in Zieuwent - Harreveld om het eenvoudig uit te drukken. Daar zie je plots een probleem waarmee wordt geworsteld, evenals bijvoorbeeld de biovergister die nog steeds onderhuids gist, maar eens tot uitbarsting moet komen.

Zou het misschien zo zijn dat we toch graag cocongedrag vertonen? We hebben als het even kan de gemeente liever niet nodig; ze doen daar maar. We blijven lekker in de luwte. Maar is er plots een probleem dat ons raakt dan komen we meteen in actie. Dan weten we ons te organiseren en ageren we totdat het gevaar is geweken.

Hebben we hier een goede gemeenteraad? Een vraag die eigenlijk moeilijk te beantwoorden is omdat het immers van je eigen mening afhangt. Doen ze iets waar je een groot voorstander van bent dan heeft de raad het goed gedaan. Is de beslissing juist omgekeerd dan hebt 'dee noffels d'r niks van begreppen.' Je kunt ook objectief bezien zeggen dat de gemeente er mooi bij ligt, zoals in Oost Gelre, vind ik. Ik besef ineens dat ik eigenlijk helemaal niet zo ontevreden ben.

Of anderen dat ook vinden blijkt op 21 maart.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant