Een gedeelte van de kruiswegstaties. Foto: Theo Huijskes
Een gedeelte van de kruiswegstaties. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Unieke expositie van veertien kruiswegstaties

Algemeen

Tot en met Pasen in Stadsboerderij Grolle

Door Theo Huijskes

GROENLO - Belangstellenden uit de regio, al dan niet pelgrims zijnde, hoeven niet meer koers te zetten richting Jeruzalem om de weg te gaan die Jezus op zijn laatste levensdag heeft afgelegd. In Stadsboerderij Grolle in Groenlo is tot en met 2 april, derhalve tot en met het feest van Pasen, een unieke expositie van kruiswegstaties te bewonderen.

In de afgelopen eeuwen is overal ter wereld de behoefte ontstaan om de lijdensweg van Jezus in de eigen omgeving af te beelden. Met name in kloosters en kerken werden kruiswegen afgebeeld in de vorm van beeldengroepen, fresco's of schilderijen. Zo ook in de voormalige RK Waterstaatskerk in Groenlo. Op nog geen 100 meter afstand van de huidige RK Calixtusbasiliek werd in 1836 een begin gemaakt met de bouw van deze kerk, waarna vervolgens de inwijding plaatsvond in 1841.
Glazenier F. Nicholas, gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van glas-in-loodramen, maakte in die periode veertien olieverfschilderijen, die de lijdensweg van Jezus laten zien. De betekenis van deze veertien kruiswegstaties is op een bijzonder indrukwekkende wijze beschreven door J. Hulshof uit Eibergen. Tijdens de op dit moment reeds opengestelde expositie van de veertien kruiswegstaties in de Stadsboerderij Grolle, kunnen aanwezige belangstellenden tevens kennis nemen van de rijke geschiedenis van de Waterstaatskerk.
De kruiswegstaties die in genoemde expositie zijn afgebeeld, zijn overigens ook te bewonderen in de RK Calixtusbasiliek. Het was in 1948 dat deze staties daar zijn aangebracht. Ze kwamen in dat jaar in de plaats van de destijds geschilderde veertien exemplaren, die ook al in de RK Waterstaatskerk hingen.
De kruiswegstaties in de Calixtusbasiliek zijn tegeltableaus van opaalglas of melkglas. Het betreft hier een witte ondoorschijnende glassoort die ook wordt gebruikt voor gloeilampen. Een dun laagje ervan is aangebracht op gewoon glas, waardoor het resultaat als opalineglas wordt aangeduid. De voorstellingen zijn op dat glas aangebracht met een emailleringstechniek. De mozaïekstukjes zijn zo nauwkeurig gemaakt dat ze bijna zonder voegen in elkaar passen. De staties zijn ontworpen door M. (Thé) J. Lau. Zijn monogram MJL is te vinden op de eerste statie, onder de voeten van Pilatus. Atelier N. Witteman heeft de uitvoering van de staties gedaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant