Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Lichtenvoordenaren laten het afweten

Opinie

Carnaval ligt al weer een week achter ons. Reeds jaren geen feest meer dat zich beperkt tot het gebied beneden de grote rivieren en dat met name tot de provincies Limburg en Noord-Brabant. Alleen al in Oost Gelre, carnavalsgemeente bij uitstek boven de grote rivieren, werd maar liefst op zeven plaatsen uitbundig carnaval gevierd. In Groenlo oftewel het Walhalla van het Oost Gelrese carnaval, het Elysium van narren, het mythologische carnavalsparadijs van de Gelderse Achterhoek en de regionale Eretempel voor carnavaleske gekken binnen de gemeentelijke driehoek Aalten, Winterswijk en Berkelland, beleefden deze keer duizenden carnavalisten in het kader van het 55-jarig bestaan van carnavalsvereniging De Knunnekes één van de meest tot de verbeelding sprekende carnavalscampagnes sedert de oprichting in 1963 van deze inmiddels befaamde carnavalsclub.
Een waardige en bovenal sprankelende jubileummarathon met een aaneenschakeling van bij iedereen, van heel jong tot heel oud, in de smaak vallende activiteiten en festiviteiten. Na de knallende opening op de elfde van de elfde met aansluitend het hoogstaande schlager- pardon tröntjesfestival, het spetterende prinsenbal met een waanzinnige ontknoping c.q. ontmaskering van een door iedereen op handen gedragen stadsprinsenpaar, een jubileumfeest om je vingers bij af te likken, een zestal van een heel hoog kaliber zijnde pronkzittingen en vervolgens een carnavalsdriedaagse, voor velen een zes-, negen-, zelfs twaalfdaagse, waaraan geen eind leek te komen.
Waarom ik dit allemaal opschrijf? Omdat er in het totale jubileumprogramma ook een pijnlijke tegenvaller valt te noteren. Een zeer gevoelig minpunt, nota bene veroorzaakt door collega grote kern Lichtenvoorde. Zoals bekend moesten op carnavalszondag drie Lichtenvoordenaren, zijnde de zonen van het legendarische trio Dusseldorp-Kruip-Paashuis, bekend als de ontvoerders van het Grolse Kanon in 1957, in Groenlo voor de rechter verschijnen. Eddy Dusseldorp, Robert Paashuis en Jan Kruip hadden vorig jaar namelijk besloten om een van polyester gemaakte replica van de Lichtenvoordse Kei in de Grolse stadsgracht te deponeren. Deze ludieke grap kreeg een vervolg met een in middernacht uit de gracht halen van deze kei door het duo 'Fluit en Duit' van carnavalsvereniging De Knunnekes. Om die reden stonden ook laatstgenoemden in carnavalsresidentie Grolsch Brouwhuys De Lange Gang voor de rechter.
Maar wie ontbraken er tijdens de tot een glans- oftewel galavoorstelling verworden zitting? Evenals bij de dagvaarding, een week eerder in het gemeentehuis van Lichtenvoorde, schitterden Eddy Dusseldorp en Robert Paashuis ook nu door afwezigheid en lieten maatje Jan Kruip, bijgestaan door een excellent optredende raadsheer, in de persoon van Gerard klein Gunnewiek uit Lichtenvoorde, andermaal aan zijn lot over. Een onsympathieke, zelfs van minachting getuigende daad, die zowel aan Grolse als Lichtenvoordse zijde op geen enkele vorm van bijval mocht rekenen. Terwijl zoon Jan daarbij zorgde voor een extra positieve omlijsting van de historische, door zijn vader Joop Kruip in actie gezette ontvoering medio vorige eeuw, waren Eddy en Robert daarbij de veroorzakers van een forse, negatieve smet op het blazoen van hun vaders en mede-ontvoerders van het Grolse Kanon: Jos Dusseldorp en Leo Paashuis. Jan Kruip accepteerde de straf en reed dientengevolge samen met raadsheer Gerard klein Gunnewiek mee in de Grolse carnavalsoptocht. Ook de Grolse 'Fluit en Duit' maakten er geen probleem van om de opgelegde straf (gekleed in oranje-witte voetbalkledij van aartsrivaal Longa '30 met daarop sponsorreclame van Café de Kruup) uit te voeren door onderdeel te zijn van de optocht. Gelukkig derhalve dat er anno 2018 zowel in Groenlo als in Lichtenvoorde nog steeds plaatsgenoten zijn, die het nog altijd ludieke rivaliteitskarakter tussen beide kernen begrijpen, koesteren en omarmen en om die reden geen gebruik hoeven te maken van een omgangsregeling!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant