Paulus Maessen en Jasper de Kinkelder tijdens de gezellige nieuwjaarsreceptie in de eigen kantine. Foto: Jurjen Besree
Paulus Maessen en Jasper de Kinkelder tijdens de gezellige nieuwjaarsreceptie in de eigen kantine. Foto: Jurjen Besree (Foto: Jurjen Besree)

Grolse Boys viert jubileum met boek

'De echte geschiedenis van een club zit in verhalen, niet in jaartallen'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Zondag 18 maart is het op de kop af zeventig jaar geleden dat voetbalvereniging Grolse Boys werd opgericht. Hier staat de vereniging feestelijk bij stil, geheel op haar eigen manier. Een dag eerder, zaterdag 17 maart, staat sportpark Het Wilgenpark in het teken van zeven decennia Grolse Boys. Het programma van de jubileumviering bestaat uit twee delen. 's Avonds de grote feestavond met muziek van Curls on Fire en 's middags vanaf 14.00 uur zal de jubileumreceptie plaatsvinden. Hierbij zijn onder meer voetbalverenigingen uit de gemeente Oost Gelre uitgenodigd en clubs uit de regio waar goede banden mee onderhouden worden. Tal van sprekers zullen de jubilaris toespreken in de feesttent op de parkeerplaats van de voetbalclub aan de Borculoseweg. Zo heeft Hans Scheinck van SV Grol toegezegd het woord te voeren, evenals de wethouder van sportzaken van de gemeente Oost Gelre Jos Hoenderboom en een afgevaardigde van de KNVB.

Jubileumboek
Hoogtepunt van de receptie wordt de uitreiking van het jubileumboek. Speciaal voor het 70-jarig bestaan geeft de club een uniek fotoboek uit in een beperkte, door voorzitter Harry Paf genummerde oplage. Het voorwoord hierin is van niemand minder dan oud-Grollenaar Bert Wagendorp, columnist bij de Volkskrant en schrijver van onder meer de bestseller Ventoux, dat enkele jaren geleden nog verfilmd werd. Tevens is Wagendorp kleinzoon van een van de oprichters van de club en is zijn vader Bennie Wagendorp ere-lid van de club. Voorzitter Harry Paf: "Hij schreef speciaal voor Grolse Boys een passend voorwoord waarin hij een vereniging omschrijft als een 'verhalenkathedraal'. Hij zegt; "Verhalen zijn veel sterker dan mensen en ook dan voetbalclubs. Ze zijn onsterfelijk, vooral wanneer je ze opschrijft."

De echte geschiedenis
Het ruim 150 pagina's tellende jubileumboek heeft de titel '70 - De mensen van het Wilgenpark' en bevat zeventig portretfoto's en zeventig persoonlijke herinneringen van vrijwilligers en (oud-)leden aan hun tijd op en rond de voetbalvelden van het Wilgenpark. Clubleden Paulus Maessen (fotograaf en vormgever) en Jasper de Kinkelder (auteur en eindredacteur) stelden het boek samen. Zij kozen bewust voor het opschrijven van verhalen en niet voor het herhalen van de geschiedenis. Dat was al eens gedaan in de jubileumuitgave ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan. De Kinkelder hierover: "Het idee was om de verhalen te verzamelen die de échte geschiedenis van de club vormen. De verhalen die vertellen wat Grolse Boys heeft betekend in een mensenleven en binnen de gemeenschap. Want die verhalen blijven altijd levend." Maessen: "Ze gaan over het overlijden van een teamgenoot, een kampioenschap of een hilarisch moment op het veld of langs de lijn. Bij elkaar zeggen ze heel veel over de identiteit van Grolse Boys." Alle verhalen komen volgens Paf ook op de jubileumwebsite te staan. "Mensen kunnen nog steeds verhalen aanleveren voor die website", geeft Paf aan. Het eerste exemplaar van het boek wordt, in het bijzijn van de samenstellers en Bert Wagendorp, uitgereikt aan een prominent lid van Grolse Boys, waarvan Paf de identiteit nog niet wil prijsgeven. Alle oud-bestuurders, (ondersteunende) leden van Grolse Boys, sponsoren van dit boek en de vrijwilligers zullen het boek gratis ontvangen. Leden kunnen voor vijftien euro een extra boek bestellen, niet-leden kunnen het boek voor twintig euro in hun bezit krijgen.

Jubileumactiviteiten
Naast de jubileumfeesten zullen in de loop van het seizoen nog een aantal jubileumactiviteiten plaatsvinden. "Met de jeugd zullen we vrijdag 20 april nog de wedstrijd De Graafschap-Telstar bezoeken, donderdag 3 mei is er een Freestyle clinic en show van Rowdy Heinen voor jeugd- en seniorenleden, op zaterdag 9 juni een jeugdtoernooi en een 35+ en 45+ toernooi op vrijdagavond 15 juni. Zaterdag 23 juni vindt de vrijwilligersavond plaats."


www.grolseboys70jaar.nl

reageer als eerste
Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten