Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Algemeen Columns

Volgens de Torenwachter gaat het gisten en broeien in Groenlo

Wat jammer nou, beste Grollenaren, wat jammer nou dat de provincie er net niet in geslaagd is de informatieavond over de 'bioraffinagefabriek Laarberg' nog net vóór de raadsverkiezingen hier te houden. Wat jammer nou, ze zullen zich op het provinciehuis ook kapot geërgerd hebben dat het net niet is gelukt. Spijtig, zullen ze zeggen. Maar een kleine week te laat, dat is niet veel maar genoeg. Je denkt toch niet Torenwachter dat dit per ongeluk zo is gekomen? Net na de raadsverkiezingen? Ja, dat denk ik wel want ik heb een (bijna) grenzeloos vertrouwen in de mens en aangezien de provincie ook uit mensen bestaat, moet je dus een wel bijna grenzeloos vertrouwen hebben in deze bestuurslaag. Of niet?

Maar nu naar het onderwerp dat al maanden, vele maanden als een dreigende onweerswolk boven de stad Grol hangt. Nou ja, boven de Laarberg maar dat is wel verrekt dicht in de buurt van de stad. Misschien waren er mensen die geloofden dat na een eerste stranding van het project door allerlei omstandigheden, er ook sprake zou zijn van afstel. Maar zo'n mestvergister die nu officieel 'bioraffinagefabriek Laarberg' heet begrijp ik, is een noodzaak. Zo zie ik het. Er is een landelijke wet waarin dat allemaal is geregeld en daardoor moeten de agrariërs zorgen voor afvoer van mest en daarbij heb je dan mestvergisters nodig. En in gebieden waar de agrariërs talrijk zijn heb je dus grote of meerdere mestvergisters nodig. Ik zeg het nu even simpel; ik ben er van overtuigd dat volgende week maandag 'ne gladden' van de provincie dat veel deskundiger, veel intellectueler en veel professioneler uiteen zal zetten, maar in essentie denk ik dat ik het zo wel aardig getroffen heb.

Bij dit probleem zie je dus duidelijk dat de wederzijdse belangen echt gaan schuren. Er zullen veel Grollenaren zijn die te hoop lopen tegen deze mammoetvergister die volgens sommigen in grootte zelfs alle verschrikkingen die op dat gebied bestaan nog tart. Ik moet zeggen dat ik dat niet precies weet. Ik ben zoals de meesten van jullie (jullie zelf weer niet, ik begrijp het, jullie zijn er een opmerkelijke uitzondering op). Maar ik ben zoals de meesten op dit specifieke terrein niet echt lekker deskundig.

Maar we zitten dus met de bijzondere situatie dat enerzijds de boeren worden gedwongen op die manier zich van de mest te ontdoen en anderzijds de 'gewone' burgers met een bioraffinagefabriek worden geconfronteerd die kan zorgen voor veel overlast, stank, gevaar, enorme hoeveelheden transport en zo verder.

Ik weet niet of dit destijds bij de invoering van de wet is voorzien. Maar nu hebben we eigenlijk twee groepen die geen kant op kunnen, laat staan willen. Er is ook nog eens een gemeentelijk bestemmingsplan dat een dergelijke fabriek mogelijk maakt. Wat dat betreft hebben de vaststellers van dat plan een ruime blik gehad.

Ik begrijp dat een oplossing van het probleem zou kunnen liggen in een kleinere fabriek, maar dan heb je dus meerdere van die fabrieken nodig. Het is dus een situatie waarin de bestuurders in eerste instantie hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat is toch weer wat anders dan het uitdelen van folders, het zich met de nodige passie laten portretteren in weilanden en bij kanonnen. Het is een hard vak, zeker. En meestal valt er niks te lachen en bij dit onderwerp zullen de lachsalvo's zeker niet door de ruimten schallen.

Maar er moet een oplossing komen. Ik denk toch - echt Nederland - dat het uitkomt en op een soort compromis.

Dat kan (bijna) niet anders.

Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant