Afbeelding

Frank Zand | Boekjesweek

Algemeen Columns

Boekjesweek

Ik heb de Boekenweek gemist. Meestal mik ik het wel zo uit dat ik tijdens de Boekenweek voor het minimumbedrag boeken koop, om zo het speciaal geschreven boekje gratis te bemachtigen. Gratis is altijd goed. Bovendien: vaak zijn de boekjes - voor zover ik kan beoordelen over de laatste ongeveer tien jaar - best heel behoorlijk.

Ik heb volgens de recensenten - die lullen natuurlijk ook maar wat naar elkaar toe - weinig gemist, want 'Gezien de feiten' van Griet Op de Beeck was volgens de zelfbenoemde deskundigen van de Volkskrant enzo behoorlijk shit.

Maar Op de Beeck ziet er wel leuk uit, zeker voor een 'literair' schrijfster. Onze enigszins Lichtenvoordse Corine Hartman ook wel, maar dat is dan weer een thrillerschrijfster.

Sinds ik bij een leesclub ben - ik wil ook wel eens (bijna) de jongste in een clubje zijn - ben ik meer gaan letten op wat recensenten vinden van de boeken die ik 'moet' lezen. Soms ben ik het met ze eens, maar soms ook helemaal niet. Soms alleen met sommigen. (Snapt u het nog? Soms wil ik te veel vertellen.)

Ach, het is persoonlijk. In literatuur mag alles. In lectuur trouwens ook. En de grens tussen die twee mag je ook zelf bepalen.

En in columns mag ook alles. Nou ja, alles wat wettelijk is toegestaan. En wat wettelijk is toegestaan, dat wordt bepaald door de gekozen volksvertegenwoordigingen (in elk geval op het theoretische papier), zoals de gemeenteraden. En die kunt u zelf helpen samen te stellen, op de papieren verschijningsdag van dit stukje. Als u tenminste 18 jaar of ouder bent op de verkiezingsdag.

Ik wens alle kandidaten die worden gekozen veel succes en wijsheid. Dat geldt voor Herman ter Haar (bloemrijke lijstduwer), Freek Jansen (brede maatschappelijke blik) en al die anderen. Ik pik er maar gewoon wat namen uit, ik heb ook oog voor anderen, ik had ook Frans Ebbers kunnen noemen, maar ik heb maar een beperkt aantal woorden tot mijn beschikking.

En ik wens in elk geval dat alle kandidaten ervoor strijden dat journalisten, columnisten en boekjesschrijvers alles mogen schrijven wat ze willen.

Zoals ze in Groenlo en omliggende schansen voor 1627 zouden zeggen: Viva la democracia! (Ik zocht dat omgekeerde uitroepteken dat voor het zinnetje moet, maar dat is niet gelukt.) Leve de democratie, als je er maar geen misbruik van maakt, want dan kom je op deze plek in de krant te staan.

Toch had ik het boekenweekgeschenk wel willen hebben. Het liefst als luisterboek, tijdens het zoeken naar een afslag op de nieuwe N18. Gezien die feiten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant