Bert Wagendorp tijdens zijn lezing in de Bibliotheek Oost-Achterhoek in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Bert Wagendorp tijdens zijn lezing in de Bibliotheek Oost-Achterhoek in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Bert Wagendorp houdt lezing in zijn geboortestad

Algemeen

Leerlingen van Marianum laten verstek gaan

Door Theo Huijskes

GROENLO - De afgelopen donderdagavond in Groenlo door schrijver, journalist en columnist Bert Wagendorp verzorgde lezing werd gezien als een mooi en educatief initiatief van de Bibliotheek Oost-Achterhoek in Groenlo. Ook omdat de lezing tot stand kwam in nauwe samenwerking met Scholengemeenschap Marianum. De insteek daarbij was om zoveel mogelijk leerlingen van de school in de gelegenheid te stellen om in het bijzijn van de persoon zelf kennis te maken met de schrijfkunsten van Wagendorp om daarover vervolgens met elkaar in discussie te gaan.

De realiteit was echter totaal anders. De leerlingen schitterden door afwezigheid. Geen enkele leerling had de mogelijkheid aangegrepen om een gratis toegangskaartje af te halen. Het gevolg was dat oud-Grollenaar Wagendorp zijn boeiende verhaal deed voor amper 25 oudere belangstellenden, waarvan de grote meerderheid ook nog eens bestond uit dames.

Protestant en katholiek
Bert Wagendorp, op 5 november 1956 aan de Winterswijkseweg in Groenlo in een protestants gezin geboren, maalde er niet om. Met een bewonderenswaardige passie en bovenal aanstekelijke liefde voor zijn werk, belichtte hij tal van aspecten van zijn vak en vertelde op een boeiende wijze over zijn ervaringen in binnen- en buitenland. Maar hij kon het natuurlijk niet laten om de opening van de lezing te wijden aan zijn eigen roots, het vestingstadje Grolle, om daarbij extra aandacht te besteden aan de daar vroeger aanwezige tegenstellingen in verband met enerzijds de kleine protestantse gemeenschap en anderzijds het grote bolwerk katholieken.

"Mijn grootouders en later ook mijn ouders deden de gebruikelijke boodschappen standaard bij een protestantse kruidenier en bakker. De slager was een katholiek, dit omdat Groenlo geen protestantse slager kende."

Ondanks dat hij al op jonge leeftijd uit Groenlo vertrok, ligt de plaats en daarnaast de gehele Gelderse Achterhoek hem nog steeds na aan het hart. Dit laatste bleek onder andere bij het aan de orde stellen van zijn boek 'Een zaterdagmiddag', een product dat zich met name afspeelt in Groenlo, waarbij tegelijkertijd het verschil tussen fictie en werkelijkheid naar boven komt.

Verder is Wagendorp momenteel bezig met het schrijven van een lijvig boekwerk over de Gelderse Achterhoek in 1849, waarbij met name het aspect emigratie aan de orde wordt gesteld. "Nu ik met dit boek aan het schrijven ben, doe ik andermaal de ontdekking dat de werkelijkheid in het leven heel inspirerend is. In de werkelijkheid gebeuren namelijk dingen, die je niet kunt bedenken."

Sportverslaggever
Na onder andere gestudeerd te hebben aan de Rijksuniversiteit in Groningen, kwam Wagendorp via de Leeuwarder Courant in 1988 als sportverslaggever terecht bij de Volkskrant. In die hoedanigheid volgde hij van 1989 tot 1994 zes keer de Tour de France. In het verlengde daarvan verscheen in zijn lange reeks van boeken in 2013 de roman Ventoux, in dit land ooit uitgeroepen tot boek van de maand. Nog steeds enorm gefascineerd vertelde Wagendorp over de totstandkoming van dit boek, waarvan inmiddels meer dan 200.000 exemplaren zijn verkocht, alsmede over de verkoop van rechten naar tal van landen met betrekking tot het boek en tenslotte over de verfilming van Ventoux, waarbij de Hanzestad Zutphen een bijzondere rol heeft gespeeld. Al met al een boeiende lezing annex presentatie.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant